Meny
07.12.2017

Med en forkjærlighet for børstet tre

Nordmenn elsker treverk. På et børstet gulv fremheves trestrukturen, og det autentiske uttrykket forsterkes.


Tekst: Chera Westman/ifi.no/Foto: Arena, Element Studio, Södra

Børstingen av overflaten hos et furu- eller eikegulv kan sammenlignes med naturlig slitasje gjennom en lang brukstid. Mange av oss synes gamle skuregulv er vakre, og de kan ha blitt slitt og skurt på i flere hundre år. Med et nytt, børstet tregulv får du et gulv der struktur og ådring i treverket fremheves, og selve treuttrykket forsterkes. Utseendet blir mer rustikt og gulvet oppleves som naturlig og varmt.
   – Et børstet tregulv skal minne om et naturlig slitt tregulv. Utseendet og uttrykket er annerledes enn med andre gulv, sier Lars Gomnes hos Arena.

Vår- og sommerved
Samtidig gjør børstingen at treverkets aller mykeste deler fjernes, og slitestyrken i gulvet kan bli bedre.
   – Roterende stålbørster fjerner den myke delen av treoverflaten, slik at man går og sliter på den harde veden, forklarer Katharina Sølvberg i Södra.
   Det er den lyse og myke vårveden som børstes vekk. Gulvet vil fremstå med den mørkere sommerveden og kvistene som et slitesjikt i relieff.

Mer robust
Ytterligere en effekt av børstingen er at utseendet blir mer rustikt allerede fra dag én. Det gjør at gulvet oppleves som mer robust og mindre ømfintlig for riping og slag.
   – Får du en stein under skoen vil det lage en ripe uansett, men ripen blir ikke like synlig i det børstede gulvet, sier Arnstein Dalum Frøyse hos Element Studio.

Fargeskiftninger
– Til en viss grad gjør børstingen gulvet hardere, men først og fremst gir det gulvet en annen look og struktur. Den børstede overflaten får en litt mer grov struktur, sier han.
  Velger du et pigmentert gulv med børstet overflate, får du også mer farge og større fargeskiftninger enn ved et gulv som ikke er bearbeidet i overflaten.
  – Et innfarget og børstet gulv ser annerledes ut enn et «glatt» gulv. Det legger seg mer pigment i dalene der tre har blitt børstet bort, og innfargingen blir forsterket, sier Katharina Sølvberg.

Enkel rengjøring
Den børstede overflaten har grovere struktur, men strukturen er allikevel ikke så dyp at det går ut over rengjøring og vedlikehold.
  – Børstingen er passe grov, slik at sporene i gulvet ikke blir for dype, og det er dermed enkelt å holde rent, sier Sølvberg.
   Børstede gulv kan være overflatebehandlet med enten lakk, olje eller hardvoksolje. Det finnes også ubehandlede gulv der du selv velger overflatebehandling. For lakkerte produkter kan lakkens hardhet også påvirke hardheten og slitasjemotstanden i gulvet. Uønskede riper og merker er enklere å få fjernet lokalt på et oljet eller hardvoksoljet gulv, uten at hele gulvet må behandles.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no