Meny
27.03.2020

Massiv 3D-print-dugnad for helse-Norge

Med rundt 700 medlemmer, og over 200 3D-printere i drift landet over, har en håndfull frivillige laget en skikkelig dugnad for helseforetak i hele Norge.

Martin Øyen, produkt og prosessutviklingsingeniør hos Fieldmade AS, inviterer alle som vil og kan til å bidra med å 3D-printe beskyttelsesutstyr. - Alle som vil kan delta. Gå inn på vår Facebook-side 3D-printere for assistanse til helsevesenet under Covid-19 og følg instruksjoner der. Hvis du nettopp har kjøpt eller skal kjøpe 3D-printer kan vårt nettsamfunn hjelpe deg i gang, inviterer Martin Øyen.


Med snart 700 medlemmer, og over 200 3D-printere i drift landet over, har en håndfull frivillige laget en skikkelig dugnad for helseforetak i hele Norge. Døgnet rundt printes det hundrevis av komponenter som blant annet blir til ansiktsskjermer for beskyttelse mot koronasmitte.
   For å svare på utstyrsknappheten hos helsevesenet, og potensielt kunne levere viktige hjelpemidler til sykehus og helseforetak, har fire driftige karer, med stor interesse for 3D-printing, dratt i gang en 3D-print-dugnad for hele Norge.

   De fire tenkte at det må da kunne gå an å samle «alle ledige» 3D-printere til nasjonal fellesproduksjon, spredt rundt om i landet. Henrik Wille, Egil Kvaleberg, Mads Vaagesether og Martin Øyen jobber nå dag og natt, sammen med sitt «open source» nettverk, for å dekke etterspørselen etter først og fremst beskyttelsesskjermer. De fire er alle administratorer av Facebook-gruppen: 3D-printere for assistanse til helsevesenet under Covid-19.

 

Koordinerer produksjonen rundt om i Norge

De fire nevnte støtter seg til mange hundre medlemmer som ønsker å bidra på ulikt vis. For hver time kommer det flere medlemmer til dugnaden.

   - Vi får hjelp av vanlige folk og fra leger og ingeniører over hele landet. Legene gir oss blant annet viktig innspill på hvordan beskyttelsesskjermene bør utformes, forteller Martin Øyen, en av de fire som står bak 3D-print-initiativet.

   Martin, som tidligere jobbet hos Norsk Titanium, produsent av 3D-printere for fremstilling av komponenter i titan, har tilbyd sin kompetanse på design og maskinteknisk for å gjøre produksjon mulig for alle som ønsker å bidra.

   Han har fått lov av sin nåværende arbeidsgiver Fieldmade til å bruke arbeidstiden på denne dugnaden. Fieldmade er blant annet kjent for å lage mobile 3D-print-fabrikker for Forsvaret og jobber nå sammen Equinor for å realisere et digitalt varehus for energi sektoren og knyttet mot et industrielt nettverk av 3D fabrikker.

 

Alle bidrar og betaler selv

Facebook-gruppens hundrevis av medlemmer er spredt over hele Norge. Hver og en stiller med sin egen tid og dekker selv kostnadene ved å produsere beskyttelsesskjermer.

   - På Facebook-siden vår kan du henvende deg som frivillig bidragsyter. Du kan hente ut all informasjon om de produktene som skal printes. Vi har laget produksjonsfiler som du kan laste ned og vi koordinerer alt det tekniske, altså hvem som skal produsere hva og hvor det er behov for leveranser, forklarer Martin.

Design- og produksjonsinstruksjonene er fritt tilgjengelige, og det skal være mulig å produsere med hvilken som helst FDM 3D-printer.

   Bestillingene kommer også inn via Facebook-siden «3D-printere for assistanse til helsevesenet under Covid-19». Her finner kundene bestillingsskjema som de fyller ut og sender til administratorene. Kundene er gjerne leger eller helseforetak, ambulansepersonell og andre som behøver skjerming.

 

Slik virker det

Hvilke innsatsvarer er det som skal til for å lage beskyttelsesskjermene?

   - I tillegg til plastmaterialet man printer med, såkalt filament, behøver man overhead eller ombinding ark, som man kan kjøpe hos eksempelvis Staples eller en annen kontorrekvisitaforretning. Dessuten trenger man knappehullstrikk, som kan kjøpes på eksempelvis Panduro eller i en stoffbutikk, og litt skumgummi, svarer Martin Øyen og legger til: All produksjon og pakking utføres ut ifra hva du er i stand til å bidra med. Om du ikke har en 3D printer stående kan du bistå med de andre delene som trengs for å sammenstille, selv bare transporten til brukeren har vi folk som stiller opp med. Rammen som holder selve skjermen printes ut i et tøyelig plastmateriale, gjerne PLA, men selve skjermen lages av overhead ark. Man lager enkelt fire hull i skjermen med hullemaskin, skjermen festes til rammen, som også har to festekroker, og knappestrikken festes til rammen. For å gjøre skjermen komfortabel mot pannen festes et felt med skumgummi, som er vanlig tetningslist man får i jernvarehandelen.


Lokal produksjon

Produksjonen foregår hjemme hos dem som har en eller flere printere, men også ute i bedrifter.

   - Vi i Fieldmade bruker naturligvis våre tilgjengelige printere, og en av våre medarbeidere har donert filament til produksjonen, som nå går døgnet rundt. Alle som deltar sørger for innkjøp av innsatsvarer og sammenstiller beskyttelsesskjermene. Mange velvillige og kreative folk sørger for henting og levering, og alt skjer så nær der behovet finnes, altså lokalt. Det betyr at det er kortreiste produkter som produseres ved behov, understreker Martin Øyen.

 

Gode tilbakemeldinger

Det er ikke mangel av ros og gode ord på Facebook-gruppen 3D-printere for assistanse til helsevesenet under Covid-19. Max Temmesfeld, en av legene på AHUS som har bidratt med råd uttaler følgende:

- Jeg er lege (ortoped) på AHUS og har egen 3D-printer lab på sykehuset. Dette her treffer midt i blinken! Visierne ser veldig bra ut! Situasjonen er ganske desperat.

 

Leverer kritiske reservedeler

Dugnadskonseptet ligger tett opp til det Martins arbeidsgiver er tuftet på.

- Vi i Fieldmade er glade for at vi kan bidra med Martins tid og våre maskiner, uttaler Christian Duun Norberg, daglig leder i Fieldmade, og legger til:

- Vårt selskap ble startet for å gi kritisk beredskap for viktige deler til Forsvaret eller andre operasjonelle organisasjoner med behov for reservedeler som krever industristandard. Det betyr at sykehus eller andre som nå trenger tidskritiske reservedeler i disse tider kan komme til oss.

 

«Alle» kan bli med i 3D-print-dugnaden

I går morges kom det inn en ordre om ytterligere 150 3D-printede ansiktsskjermer for medisinsk bruk gjennom open source-samfunnet.

   - I løpet av få dager har vi fått flere enn 300 bestillinger, og har allerede levert halvparten. Våre maskiner her på Lillestrøm går for fullt og vi har så langt fremstilt 25 beskyttelsesskjermer, resten lages ute i det ganske land, og alle kan bidra. Hvis du er interessert kan du kjøpe deg en 3D-printer og komme raskt i gang med å produsere nødvendige deler. Vi bidrar med teknisk hjelp ved behov, inviterer Martin Øyen.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no