Meny
08.04.2022

Lagrer sola på gjenbrukte elbil-batterier

36 år gamle Joachim Øvertungset er bosatt i Holmestrand i Vestfold. I desember tok familiefaren grep for å kutte strømutgiftene.

Joachim Øvertungset har utstyrt familiens enebolig med solceller og et intelligent energilagringssystem fra Eaton. Nå satser han på å hjelpe andre som ønsker lavere strømregninger.
   36 år gamle Joachim Øvertungset er bosatt i Holmestrand i Vestfold. I desember tok familiefaren grep for å kutte strømutgiftene.
   – Taket på garasjen er nå dekket med solceller som samspiller med et intelligent energilagringssystem. Det gjør at vi kan utnytte mer av egenprodusert solstrøm, kjøpe og lagre strøm når prisene er lave og systemet sikrer at vi har strøm dersom det blir strømbrudd, sier Øvertungset, som bor sammen med kjæresten og tre små barn i eneboligen på om lag 180 kvadratmeter.
   Energilagringssystemet fra Eaton er bygget opp av gjenbrukte Nissan Leaf-batterier. Når elbil-batteriene mister kapasitet og ikke lenger kan brukes i biler, sendes de til Eaton som tester hver enkelt battericelle og gir teknologien nytt liv.
   -  Det er et strålende eksempel på sirkulærøkonomi, og en løsning på hvordan vi kan nyttiggjøre oss av eldre elbil-batterier. Selv om batterikapasiteten er for lav til å fungere optimalt i en elbil, kan battericellene gjøre stor nytte i hjem og næringsbygg i kombinasjon med vår styringsteknologi, sier Jon Helsingeng, som leder energistyringsselskapet Eaton i Norge.

Satser på sol og batteri

Øvertungset er fagansvarlig for elektro på en av Equinors oljeplattformer. Det medfører at han arbeider 14 dager i strekk, for så å ha fri en hel måned. Nå har han startet et selskap som prosjekterer og installerer solcelleanlegg med smarte batterier.
   – Dette er fremtiden. Har man solceller burde man også ha et system for å lagre og styre solstrømmen, sier elektroingeniøren, som ville teste den nyskapende teknologien i egen bolig før han startet selskapet.
   Han peker på at det skal innføres «rushtidsavgift for strøm», noe som øker nytteverdien til batterianlegget betraktelig.

Kilde: NTB Kommunikasjon

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no