Meny
29.09.2020

Kraftig reduksjon i plastbruk hos Motek

I løpet av et år går det med mye strekkfilm til pallene Motek sender ut fra hovedlageret. Som et ledd i fokuset på miljø, er strekkfilmen nå byttet ut med en ny og mer miljøvennlig variant.

Det gir besparelser på flere områder.
   – Motek er hele tiden opptatt av å se på smartere og mer bærekraftige løsninger som kan gi besparelser for miljøet. Tidligere ble det brukt en sort strekkfilm på pallene med en tykkelse på 23 my. Det årlige forbruket av slik plast var på 4400 kilo, forteller logistikksjef Thomas Randlev.
   I samarbeid med leverandøren Papyrus, ble det testet en ny type transparent strekkfilm med en tykkelse på kun 12 my. Strekkfilmen produseres med nanoteknologi og består av 33 lag som mikses for å gi en sterk binding. Det gjør den svært slitesterk og det er ingen fare for at den skal punktere eller ryke. I tillegg er den klebrig slik at det ikke er behov for manuelt arbeid med å knyte den sammen. Bruksområdet for resirkulert transparent plast er også mye større enn for sort plast.
   Når strekkfilmen skal festes rundt pallen kan den bli strukket hele 250 %. Siden den nye strekkfilmen er mye tynnere enn den gamle sorte, er det plass til mange flere meter med strekkfilm på rullen. Det gir færre rullskift som vil gi besparelser i tidsbruken og færre papphylser som skal resirkuleres. Kostnadene på plast blir redusert med 65 %.
   – Resultatet av byttet er at vi sparer hele 2500 kilo plast i året. Vårt CO2-fotavtrykk blir redusert med nesten 6 tonn. Det tilsvarer 2,5 dieselbiler som kjører 20 000 km per år. Dette er vi stolte av! sier Randlev.

Endringsvillige

I følge Kjell-Erik Dahl i Empack Nor som produserer plasten, har det de 4 siste årene vært en eksplosjon i utviklingen av plastproduksjon.
   – Den nye strekkfilmen produseres med hjelp av nanoteknologi. Det er ikke mange fabrikker i verden som gjør det. Råvareproduksjonen er blitt bedre og ny teknologi gjør at vi hele tiden kan utvikle mer bærekraftige løsninger og produkter som sparer miljøet. Empack Nor jobber nå med å lage en ny og enda tynnere plast.
   Det er stor åpenhet hos Motek for å teste nye produkter og muligheter og de har jevnlig kontakt med leverandørene for å finne nye og mer bærekraftige løsninger for framtiden.
   – Motek er endringsvillige og det er moro å være leverandør til dem, forteller Bent Ove Amundsen i Papyrus. Verden går raskt, og mulighetene blir flere og flere. De som er gode på å ta i bruk mulighetene, vinner til slutt, sier han.
Motek leverer verktøy, festemidler og tjenester til bygg- og anleggsbransjen. Dette inkluderer bransjer som næringsbygg, boligbygg, installasjon og tunneler. Med mer enn 300 ansatte oppnådde selskapet i 2018 en omsetning på rundt 940 millioner kroner. Hovedkontoret ligger i Oslo, men dekker hele landet med sine 29 butikker og over 130 selgere. Bedriften fokuserer på å gi rådgivning direkte på byggeplassen og tilbyr kvalitetsmerker som Hilti, Festool, Bostitch og produkter under eget varemerke.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no