Meny
30.01.2013

Ikke lenger bare for gamle damer

Salget av isbrodder er flerdoblet de siste to åene. Fra å være et kjedelig hjelpeprodukt for eldre og uføre har brodder blitt populære også blant unge.
– Tidligere var isbrodder en sovende kategori bakerst i butikken. Med introduksjonen av nye varianter har isbroddene blitt stadig mer populære. Nå kommer unge jenter inn for å kjøpe fargerike partybrodder til vinterstøvlene, sier i Stian Bye, nordisk innkjøper i sportskjeden XXL.

Sportskjeden selger alt fra enkle brodder som settes på tuppen av skoen, til mer solide brodder for løping på vinterføre og egne ekstrembrodder for klatring på is.

–Vårt salg av isbrodder økte med 150 prosent fra vinteren 2010/11 til i fjor, og hittil i vinter har økningen vært på om lag 50 prosent, sier Bye.

Norsk suksess
Utviklingen bekreftes av gründer og daglig leder Sverre Helge Steensen i Enklere Liv, en butikkjede som har spesialisert seg på produkter som gjør hverdagen enklere og tryggere, særlig for eldre aldersgrupper.

– Med stadig flere ulykker på glatta, så vi et salgspotensial i brodder. Men tidligere var utvalget begrenset og kvaliteten dårlig, sier han.

Sammen med det norske selskapet Unicia utviklet han en ny serie med brodder for ulike behov og aldergrupper.

– Broddene ble introdusert i fjor, og nå opplever vi en formidabel økning både i salget og interessen for å beskytte seg med brodder, sier Steensen.

Piggsko best
Seksjonsoverlege Knut Melhuus ved Oslo legevakt har lang erfaring med behandling av fallskader på vinterføre. Av om lag 50 000 skader som årlig behandles ved legevakten skjer 15 prosent på gater og fortau.

– Det er den samme leksa hvert år. Dersom det har vært kaldt, blir mildvær og deretter fryser på igjen, kan det bli skummelt glatt. Folk må rett og slett lære seg å ta det mer med ro på slike dager. Et fall skjer plutselig og helt uten forvarsel, sier Melhuus.

Han forteller at gjennomsnittsalderen på dem som kommer inn til legevakten med fallskader, nå er 50 år. Tidligere var snittalderen mye høyere.

– I motsetning til før holder de eldre seg mer i ro når det er glatt og dårlig føre, sier Melhuus.

For dem som likevel må ut på hålka, anbefaler han brodder, og helst pigger.

– Brodder er vel og bra, men sko med faste pigger er etter min mening best. Da kan man løpe og gå uten å bekymre seg for at broddene skal løsne, sier Melhuus.

Positivt
Skadeforebyggende forum er et nettverk av frivillige organisasjoner, næringslivsaktører og offentlig sektor som arbeider for å gjø¸re Norge tryggere for unge og eldre. Daglig leder Eva J. Vaagland er glad for at folk er blitt flinkere til å ta forhåndsregler på glatta.

– Den økende bruken av isbrodder er et godt eksempel på enkle tiltak som gjør hverdagen på vinterføre mye sikrere. Det er flott at det er kommet et nytt og bedre utvalg av brodder. Nå er det en rekke spennende varianter å velge mellom, sier Eva J. Vaagland.

Kilde: Newswire

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no