Meny
14.11.2022

Ice sikrer nettet med satellitter

Oppfordrer også myndigheter til å følge egne råd.

Administrerende direktør i Ice, Eivind Helgaker, løfter fram sikkerhetstiltak.
Selv med Norges mest stabile mobilnett vil Ice sikre nettet ytterligere.

– Vi skal nå teste utstyr fra både Starlink og Oneweb, fordi vi ser på alle muligheter som kan styrke sikkerhet og beredskap i nettet vårt. Dagens sikkerhetssituasjon og nylige hendelser viser at det nå kreves det lille ekstra. Dette handler ikke kun om krig, men også utfordringer knyttet til ekstremvær. Saken er at vi er mer avhengig av oppetid nå enn før sier administrerende direktør i Ice, Eivind Helgaker.

Utstyret fra Starlink og Oneweb skal testes som transmisjon(erstating for fiber) inn til basestasjon ved nødstilfeller. Piloten skal testes både på fastmonterte og portable basestasjoner(kjøretøy).

Tre sikre mobilnett

Norge har tre nasjonale mobilnett, som skaper både konkurranse og sikrer økt digital sikkerhet og beredskap ved at kundene deles på flere forskjellige nett.

"Vurder abonnement hos ulike mobiloperatører - så mister ikke alle i husstanden dekningen dersom det oppstår en feil i ett av mobilnettene. Mange mobiltelefoner har for eksempel mulighet for å ha to eller flere SIM-kort/eSIM. Da kan man både ha familieabonnement som hovedabonnement, og at en i husstanden samtidig har et ekstra og rimelig abonnement fra en annen operatør, dersom man har behov for den ekstra sikkerheten."

Det skriver Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet på sine nettsider torsdag 3. november.

– Det er et godt råd, men følger myndighetene sine egne anbefalinger? Jeg mener Telenor har altfor stor markedsandel i offentlig sektor. Ryker Telenor-nettet blir det nasjonal krise. Slik trenger det ikke å være, sier Helgaker.

Anbefaler ekstra SIM-kort

– For vanlige familier kan det holde at man har abonnement fra ulike mobiloperatører, men i offentlig sektor kan behovet for ekstra sikkerhet være enda større. Heldigvis finnes det en enkel og billig løsning:

Beredskapsabonnement er enkelt og greit et ekstra SIM-kort du kan ha i mobilen. Det kan være både fysisk SIM eller eSIM, og tar 3 sekunder å aktivere.

– Dette er relevant for mange i offentlig sektor som gjerne har oppgaver som er samfunnskritiske, men stort sett går de fleste rundt med ett SIM-kort og som regel fra samme leverandør som har så stor markedsandel i offentlig sektor at det blir nasjonal krise når de er nede. Vi har tre nett av en grunn, det er på tide å bruke dem, oppfordrer Helgaker.

Eivind Helgaker har ett abonnement hos Ice, og et ekstra (beredskapsabonnement) hos Talkmore (Telenor). Dersom Ice-nettet faller ut, bytter han til eSIM på 3 sekunder, og bruker mobilen som normalt.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no