Meny
05.05.2015

Hytter inntil 70 kvadratmeter kan få fritak fra nye energikrav

- Bygg står for 40 prosent av energibruken her til lands, og dette må reduseres, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. – De nye kravene er en oppfølging av Klimaforliket.

De nye energikravene skal gi mer klimavennlige bygg som sparer miljøet og natur for fremtidens generasjoner.
   – De nye kravene er enklere enn de gamle, og boligeierne vil også merke at energieffektive bygg gir lavere strømregning, sier Sanner. Hytter inntil 70 kvadratmeter vil kunne få fritak fra de nye kravene.
 Krav på passivhusnivå
40 prosent av all energi i Norge brukes i bygg. Det er stort potensial for å spare energi. Nå vil regjeringen at vi får en mer miljøvennlig bygningsmasse.
   – Det har vært en stor utvikling i miljøvennlige og energieffektive bygg de siste årene. Forslag til nye energikrav ligger på passivhusnivå. Det betyr energieffektive bygg som holder på varmen og bruker effektiv teknologi, sier Sanner.

26 pst mer energieffektive boliger
Forslaget går ut på at nye boliger blir 26 prosent mer energieffektive, og nye kontorbygg blir 38 prosent mer energieffektive sammenliknet med dagens krav.
   Nye krav kan spare like mye energi som 50 000 til 60 000 husholdninger. Det tilsvarer energiforbruket til om lag alle hus i Stavanger.

Økt frihet til å velge elektrisitet
– Forslaget til nye energikrav om sendes på høring, er forenklet slik at det blir økt frihet til å velge elektrisitet, det vil si panelovner og el-kjeler, til oppvarming i nye bygg, sier Sanner. I tillegg kan flere fritidsboliger (hytter) altså få unntak fra energikrav. Grensen for slike bygg foreslås hevet fra 50 kvadratmeter til 70 kvadratmeter.

Kilde: Hyttemessen

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no