Meny
21.03.2022

Holder på tegltradisjonen fra det gamle industriområdet

Transformeringen av den gamle industritomten i Moss har resultert i en helt ny bydel langs havepromenaden, Verket Moss.

Boligprosjektet Verket brygge er under full bygging, og muringen av Wienerbergers teglstein begynner i mars 2022. LPO arkitekter har ønsket å skape en helt egen identitet til boligbyggene, og henter inspirasjon fra Moss sin tidligere historie og industrielle karakter. Kombinasjonen av stål og teglstein gjør at byggene skiller seg ut fra tradisjonelle teglverk.
   Da papirfabrikken Peterson & Sønn ble nedlagt i 2012 så Höegh Eiendom en mulighet til å utvikle den gamle industritomten til en ny bydel med attraktiv beliggenhet inntil Moss sentrum. Et av prosjektene er Verket brygge som består av 51 leiligheter fordelt på tre bygg ut mot sjøpromenaden. Byggeprosjektet prosjekteres og utvikles av LPO arkitekter, bygges av Asker Entreprenør og estimeres ferdigstilt i 2023.

Teglsteinsfasade med en helt egen identitet
Boligtårnene langs havnepromenaden er inspirert av det gamle industriområdet, hvor tegl har hatt en sterk forankring på stedet, i historisk industribebyggelse langs Mosseelva og i fabrikkene på Verket. Kvalitetsmaterialer har vært et nøkkelord fra start.
   - Vi ønsket at Verket brygge skulle få en helt egen identitet som henger sammen med Moss sin tidligere historie og karakter. Det var viktig at uttrykket på fasaden skulle spille godt sammen med de gamle teglbygningene som er bevart i området. Vi endte derfor opp med en lys og robust teglstein som har et rustikt og variert fargespill, forteller Marie Voraa, prosjektansvarlig og arkitekt i LPO arkitekter.
   Hun tilføyer at teglstein er en langsiktig investering og et materiale med god kvalitet som holder i lang tid.
   Det er Wienerberger som leverer teglstein til fasaden, og har hatt tett dialog med både arkitektene, entreprenør og byggherre fra start.  
   - Til Verket brygge leverer vi ca. 4300 m² med tegltypen Marziale i WF format. Det er en lys gul teglstein med hvite og grønngrå nyanser med sintring i overflaten. Marziale har en sart overflate som skaper et særegent og sofistikert fasadeuttrykk, forteller Tove Narvestad, teknisk sjef i Wienerberger.
   Wienerberger leverer også en mørkere tegltype, Kobalt, som benyttes ved inngangspartiene.

Kombinerer teglstein med stålprofiler i dekkeforkanten  

For å skape en helt egen industriell karakter har LPO arkitekter kombinert teglstein med mørke stålprofiler langs dekkeforkanten.  
   - Det er ikke så vanlig å kombinere tegl og stål på nye moderne bygg, men vi ønsket å skape et utradisjonelt uttrykk som har slektskap til de tidligere industribyggene fra området. Etasjeskillene er markert i fasadene med gjennomgående horisontale stålprofiler som deler teglfasaden i etasjehøye seksjoner. Teglen er murt i forbant som gir homogene flater uten dominerende mønstring. Stål og tegl er robuste materialer som gir et solid, varig og tidløst uttrykk, forteller Voraa.
   Arkitektene har hatt utallige fasademøter med entreprenør, byggherre og murer for å finne løsninger på den kompliserte fasaden.
   - Vi har jobbet veldig mye for å få til teglfasaden som vi ønsket. Det har krevd nye løsninger for produksjon og utførelse, avslutter Voraa.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no