Meny
04.05.2024

Her er den nye kollegaen din

Dette er hjelpearbeideren som hverken trenger lunsjpause eller ferie. Koboten tar ikke over for deg, men den hjelper deg med å gjøre den kjedelige delen av jobben fortere, forteller Gabor Sziebig i Sintef.

PÅ BYGGEPLASSEN: Baubot har allerede bygd byggeplasskoboter, og nå holder det østerrikske selskapet med å bygge den nye versjonen som Sintef har lært å kommunisere. Printstones

– Roboten skal hjelpe deg med å tilrettelegge – den skal ikke erstatte deg, sier Sziebig. 

Han er forskningsleder i Sintef Manufacturing. Nå har han utviklet kommunikasjonssystemet til en kobot som de østerrikske robotbyggerne Baubot er i ferd med å lage.

Kobot? Det er en robot som er i stand til å samarbeide med mennesker. Ordet er en sammentrekning av kooperativ (samarbeidende) robot.

Mye å tjene

Sintef Manufacturing har lang erfaring med industriroboter. Men en kobot som skal arbeide på byggeplassen, er noe helt annet. Industriroboten har gjerne fast plass og står inngjerdet for ikke å skade noen. Koboten arbeider i et miljø som forandrer seg hele tiden, og den må være i stand til å omgås folk. For å unngå å kjøre dem ned, men også for å klare å rekke og ta imot alt fra en skrue til en prefabrikkert modul.

ROBOTLEDER: Forskningsleder Gabor Sziebig tar med seg kunnskapen fra industriroboter og ut på byggeplassene. Sintef


– Byggebransjen har litt forsinkelse med tilpasning til digitalisering og automasjon. Det er mye å tjene på tidsbruk og effektivitet. Roboter kan bli en del av løsningen, sier Gabor Sziebig.

Koboten kan arbeide med flere fag. 

– Den kan hente murstein, den kan hjelpe til med å sette en skrue på plass, eller den kan kartlegge om røret eller kanalen er på riktig plass, forklarer forskningslederen.

Tale og lyssignaler

Det ideelle er en robot som klarer mye selv, på en mest mulig digitalisert byggeplass. Med en digital tvilling eller en digital kopi som viser hvor arbeidet skal gjøres, kan den hjelpe mennesket å bli mer effektivt. 

– En fullstendig kollega må ha en digital verden i bunn, sier Sziebig.

KOLLEGA: Den nye kollegaen din er litt over to meter høy, to meter bred og går på belter som er tilpasset byggeplassen. Printstones

Les hele artikkelen her:

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no