Meny
03.11.2020

Gå fra gråfarger til fargerikt interiør

Vegg i dempet sort, hvitt tak, grå sofa, grått teppe, sort stuebord, veggbilder i sort-hvitt med sort ramme. Det er fortsatt mye gråfarger i det gjennomsnittlige norske interiør.

Tekst: Anna Leikanger Voje/ifi.no Foto: Ilya Shakir, Elna Høyer Dahl/ifi.no, Anna Leikanger Voje/ifi.no, InHouse, Butinox Interiør, Happy Homes, Fargerike

Vegg i dempet sort, hvitt tak, grå sofa, grått teppe, sort stuebord, veggbilder i sort-hvitt med sort ramme. Det er fortsatt mye gråfarger i det gjennomsnittlige norske interiør. Kan et fargerikt interiør gjøre de lange hjemmedagene litt mer spennende?
   Trendpilen peker nå i retning farger, men mange er fortsatt litt utrygge i omgang med flere farger og tyr lett til nyanser av grått, sort og hvitt. Fortsatt er norske hjem fulle av gråfarger, og man kan lure på om det fortsatt faller like godt i smak nå som vi holder oss hjemme hele uka.
   − Det er jo fare for at hvitt og grått kan bli kjedelig når vi er så mye hjemme. Det hjelper heller ikke på spenningen hvis det er samme farger i alle rom, sier fargeekspert Bjørg Owren hos ifi.no.

Favorittfarger skaper trivsel

Det skal ikke mye til for å skape spenning i denne stillestående tiden. Kanskje kan et fargerikt interiør bidra til å gjøre hjemmetiden litt hyggeligere. Gjør som interiørarkitektene anbefaler – mal med favorittfarger fremfor trendfarger.
   − Variasjon i farger kan skape mer trivsel, forutsatt at vi omgir oss med farger som er riktige for oss. Det er mest trivsel og hygge i det man selv liker, sier Bjørg.

Skap ditt eget sansehus

Tenk på hva rommene skal brukes til. Gi rommene det uttrykket du mener passer til formålet og hvordan du vil føle deg i rommet, og søk farger som snakker til dine sanser.
   − Hvert rom kan ha ulik karakter. Rolig atmosfære der vi skal slappe av, og litt mer farge og kontraster der vi skal holde energien oppe. Kanskje trenger vi et sted for kontemplasjon med få forstyrrende elementer, eller en hule der vi kan trekke oss tilbake og skjerme oss fra det som raser i verden utenfor, sier Bjørg.
   Her er ekspertenes tips til hvordan du kan finne dine fargerike favoritter til ditt personlige sansehus.

Rolig atmosfære:
− Blått og grønt er farger som virker beroligende på oss. Her kan det også spes på med en detaljfarge som kan stamme opp uttrykket i rommet. Rom og møbler som går to-i-ton skaper også ro og harmoni i rommet, tipser farge- og kategorisjef Jenny Bull Gustavsen hos Butinox Interiør.

Hun foreslår tre farger å gå ut ifra til rommet med den rolige atmosfæren:
•  Blå: 5938 Havgud
•  Grønn: 5940 Kamuflasje
•  Detaljfarge: 5670 Egghvit

Energisk atmosfære:
− For å skape et rom som gir energi kan vi bruke varme farger i røde, oransje, gule eller varme rosa/lillatoner. Velg den fargen du personlig liker best, og finn deretter nyansen som passer interiøret, tipser markedssjef Lene Høiseth hos Happy Homes.

Hun har to forslag til farger som vil gi rommet energi:
•  Oransje: «Kongle»
•  Lilla: «Akeleie»

Rom for kontemplasjon:
− Kalde farger skaper ro i sjelen og tid for betenkning. Fargen Bondeblå gir ro, mens Havdyp er mørk og spennende. Fargen Bølgeskvulp stråler mer, og gir et lite kick til helheten. Satt sammen er disse blåtonene perfekt til et rom for kontemplasjon, tipser kreativ leder Tale Henningsen hos Fargerike.

Fargene har følgende fargekoder:
•  FR1915 Bondeblå
•  FR2515 Havdyp
•  FR1229 Bølgeskvulp

Skjermende hule:
− For å skape en trygg atmosfære der vi kan trekke oss tilbake og glemme alle bekymringer, er det flott med farger fra naturen. Blått, som er mange menneskers favorittfarge, minner om havet. Den virker avslappende, trygg, rolig og nedkjølende. Med grønt kan vi dykke dypt inn i skogen. Den representerer natur, ro og helse. Brunt er jordnært, trygt og pålitelig. Fargen kan assosieres med moder jord, tipser kreativ leder Torhild Rustenberg hos InHouse Group.

Hun har tre tips til tepper som kan gi et trygt og lunt uttrykk i rommet for tilbaketrekning:
•  Blått: Wedgwood – Fabled floral navy
•  Grønt - InHouse by Kasthall – Frognerparken gressgrønn
•  Brunt – InHouse Charles taupe

Dersom du ikke helt vet hvor du skal starte med fargevalget, kan disse tipsene være noe å gå ut ifra. Husk å kjenne på magefølelsen når du bestemmer deg for endelig farge, det er viktig at dette er en farge du liker.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no