Meny
14.08.2014

Fremtidens Givskud Zoo tar form

BIG-Bjarke Ingels Group og Givskud Zoo løfter på sløret for den kommende Zootopia dyrepark .

Zootopia bygger videre på den zoologiske hage, Givskud Zoo fra 1969. En masterplan fra 2004 er utgangspunktet for visjonen og utviklingen av Zootopia til et av Europas mest avanserte helårs dyrehageanlegg og det førende feriesenteret i Sydjylland frem til Givskudparkens 50-årsjubileum i 2019. Zootopia skal dessuten komplementere de nærliggende feriedestinasjonene Legoland, Lalandia samt det nye LEGO Brand House, som også er tegnet av BIG, og som skal være med på å styrke turismen i Vejle-regionen. Forprosjektet er blitt til med generøs støtte fra blant annet Ole Kirks Fond.
  Givskud Zoo har ikke akkurat tradisjon for å bruke arkitektur i våre anleggsprosjekter, men Bjarke Ingels og BIG har demonstrert så mye innovasjon og så stor evne til å trekke inn naturens former og vesen i mange andre prosjekter at det var fristende å spørre om de var interessert i å være med i denne prosessen sammen med oss. Det var de heldigvis, uttaler direktør Richard Østerballe. 

Tett på dyrene
Zootopia strekker seg over ca. 120 ha. og utformes i tre sammenhengende opplevelseslandskaper, som hver representerer Asia, Afrika og Amerika. Anlegget innrettes så naturtro som mulig, og de besøkende får mulighet til å komme helt tett på dyrene både ute og inne uten synlige barrierer. Inngangen til Zootopia skjer gjennom et nytt ankomstområde, som inneholder alle hovedfunksjonene, og samtidig skaper et klart overblikk over de mange mulighetene i parken.
  – Arkitektenes fremste oppgave er å designe menneskeskapte økosystemer og sikre at våre byer og bygninger passer til måten vi ønsker å leve på, og sørge for at våre byer har så generøse rammer at vidt forskjellige mennesker med forskjellig bakgrunn, økonomi, kjønn, kultur, utdanning og alder kan leve sammen i harmoni samtidig som det tas hensyn til individuelle utfoldelsesmuligheter så vel som til det felles beste. Få steder er denne utfordringen satt mer på spissen enn i zoologisk hage. Det er vår drøm at vi sammen med Givskud Zoo kan skape de best tenkelige og friest mulig rammer for dyrenes liv og samliv med hverandre og de besøkende, sier Bjarke Ingels i BIG. 

Aktiv opplevelse
Zootopias tre verdensdeler er forbundet med et større nettverk med sammenhengende gang- og sykkelstier som fører parkens gjester gjennom dyreriket, og som skaper en mer aktiv opplevelse og interaksjon med parken. Sykler med sikkerhetskapsler vil være det primære transportmiddelet, men det vil stadig være mulig å være med på mer tradisjonell bilsafari hos løvene i hjertet av parken. Gjestene kan gå ut av sykkelkapslen i sikre soner og møte dyrene helt tett innpå, ha piknik eller ta en svømmetur.  

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no