Meny
09.12.2016

Fra vann til land – ideen bak nåtidens logistikk

Containere nådde kysten av Tyskland for første gang med containerskip for 50 år siden. Logistikkbransjen måpte over innovasjonen, som skulle få en betydelig og varig påvirkning. Da Thomas Simon så de standardiserte stålboksene, fikk han en revolusjonerende idé.

I Tyskland startet containeralderen da «MS Fairland» la til kai i Bremen 5. mai 1966, ti år etter at denne nye formen for stålpakket frakt begynte i USA. Det var 226 containere om bord, en lett håndterlig mengde som var veldig beskjeden etter nåtidens skala. Hvis folk i Bremen får lyst til å se et stort containerskip i dag, må de reise til Bremerhaven eller Hamburg. Bremen og liknende havner er ikke dimensjonert for dagens gigantiske skip.

Moderne kjemper på havet
Disse moderne kjempene på havet kan bli store som fjell og har plass til 19 000 containere. Det har allerede blitt bestilt skip med kapasitet på 21 000 TEU (containere som tilsvarer 20 fot). TEU er en måleenhet, men også selve containerne har vokst – nå kan de bli opp til 40 fot lange. Selv om containerne ikke virker særlig avanserte, har de forandret verden og blitt standarden for internasjonal frakt av gods. Da de ble introdusert, slapp man å håndtere varene enkeltvis. Laste- og lossetidene for varer som kaffesekker, maskindeler og jeans ble drastisk redusert. Dette førte til utviklingen av internasjonal handel og globalisering, slik vi ser den i dag. I 1965 håndterte Bremen 9 tonn med stykkgods. I 2015 håndterte havnen over 63 millioner tonn, inkludert 55 millioner tonn i containere.
   Nå frakter Dachser mange nok standardcontainere i Tyskland alene til å fullaste flere megaskip hvert år. Den globale avdelingen for sjøfrakt hos Dachser Air & Sea Logistics har ansvaret for strategisk utvikling av sjøfrakt. Avdelingen koordinerer ledelse av den globale leveringskjeden og samarbeid med shippingfirmaer, noe som sikrer at standarder for bærekraft og prosesser overholdes, og at kundene får et bredt tilbud for sjøtransport. For eksempel går det regelmessige ruter fra Ningbo i Kina til Bremerhaven fem ganger i uken i samarbeid med Maersk Line, verdens største shippingfirma. Triple-E-skip, som med sine 400 meter utgjør den største skipsklassen med kapasitet på 18 000 TEU, brukes på disse rutene.

Med inspirasjon fra havet
For Dachser hadde starten av containeræraen i Tyskland stor betydning, langt utover sjøfraktsegmentet. Thomas Simon, svigersønn av grunnleggeren Thomas Dachser, tok den maritime stålboksen og utviklet en firbeint, landbasert løsning som skulle vise seg å revolusjonere hele logistikkbransjen i årene som fulgte. Vekselflaket, en standardisert container som kunne losses fra trailere og flyttes mellom kjøretøy, var født. Siden containere for sjøfrakt hadde amerikanske mål, noe som betydde at de var for korte og smale for det europeiske pallesystemet, måtte størrelsen justeres.
   Sammen med firmaet Kögel utviklet Thomas Simon «Eurotainer» i 1968, og han bygde flere prototyper for skapbiler, trailer chassis med presenning og kjølecontainere. Tidlig på 1970-tallet konverterte Dachser hele flåten sin til vekselflak i løpet av en treårsperiode. I årene som fulgte, kom resten av bransjen etter, og det ble tydelig at den nye løsningen hadde mange fordeler, for eksempel muligheten til videre frakt.
   Det er altså ikke bare livet selv som har utviklet seg fra vann til land. Den nye formen ble utviklet basert på containere for sjøfrakt gjennom evolusjonen av logistikk. Den pustet nytt liv i logistikkbransjen, og den har i stor grad dannet grunnlaget for Dachsers suksess og utvikling fra et fraktfirma til et internasjonalt logistikkfirma.

Kilde: mynewsdesk.com

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no