Meny
19.10.2023

Forvandler byggavfall til vakre fliser

BYGG REIS DEG 2023: – Med Respo Sirkulærterrazzo kan vi gjenbruke byggeavfall på en bærekraftig og effektiv måte, som normalt blir kastet, sier forretningsutvikler Tom-Roald Wollertsen i Ellingard Gruppen.

Bildet: Respo Sirkulærterrazzo er formbar både som todimensjonalt gulv og tredimensjonale elementer i privatboliger, offentlige og næringsbygg, sier forretningsutvikler Tom-Roald Wollertsen i Ellingard Gruppen. Foto: Trond Schieldrop

– Fra disse materialene produserer vi nye, unike terrazzofliser og gulv, sier Wollertsen til Byggfakta.

Byggenæringen står for 15-20 prosent av klimagassutslippene i Norge. Innen 2030 skal de kuttes med 55 prosent. For å nå dette målet må alle bransjeaktører jobbe kontinuerlig med å levere bærekraftige løsninger.

Satsingen på Respo Sirkulærterrazzo har ført til en nominasjon til Byggenæringens Innovasjonspris 2023.

Riktig avfallshåndtering

– Nominasjonen er en bekreftelse på at Ellingard har klart å lage et bærekraftig materiale som har truffet markedet. Den er formbar både som todimensjonalt gulv og tredimensjonale elementer i privatboliger, offentlige og næringsbygg. Vi opplever nå at våre løsninger blir lagt merke i markedet og næringen, sier Wollertsen.

Prosessen fra planleggingsfase, til terrazzoen ble en realitet, har vært lang.

– Vi har et ansvar for kommende generasjoner med gjenbruk av fullt brukbare materialer. Klimaendringene er nå et faktum og her har Ellingard en viktig oppgave med riktig avfallshåndtering. Respo Sirkulærterrazzo er svaret og har gode egenskaper og kvaliteter, sier Wollertsen.

Blander avfallsmaterialer inn i terrazzostøpen

Han legger til at entreprenører og arkitekter er opptatt av funksjonskrav i bygninger det være seg alt fra slitasje til tekniske egenskaper.

– Vi har utviklet en løsning som er målbart bærekraftig og som ivaretar disse egenskapene, kvalitetene og designmulighetene, forteller han.

Avfall fra keramisk flis, glass, tegl, natursteinsfliser m.m. blir normalt ikke gjenbrukt etter rivning på grunn av skader og bygningskrav.

– Respo Sirkulærterrazzo benytter slikt avfall hvor vi blander materialene inn i terrazzostøpen. Dermed kan vi lage nye terrazzofliser og gulv, som ikke bare er bærekraftige men også estetisk tiltalende. Vi forvandler avfall til en fullverdig terrazzo, forklarer Wollertsen.

EPD dokumentasjon

Environmental Product Decleration (EPD) dokumenterer blant annet produktets Co2 avtrykk, bærekraftstall og levetid.

– Med Respo Sirkulærterrazzo får vi et sunt klimaregnskap, slik at en prosjektspesifikk EPD får meget lave GWP-tall (globalt mål på oppvarmingseffekten som ulike drivhusgasser har på atmosfæren). Det nye EPD-verktøyet måler innprogrammerte parametere og innhold i terrazzoen, sier han videre.

– Vi kan gå ned på detaljnivå og se på tiltransporterte tungtinnslag fra Sør-Europa der CO2 utslipp er høyere enn bruk av kortreist terrazzo på lokal byggeplass. Dermed slipper vi å forringe naturen med å bryte ned fjell og dumpe avfall i andre enden. Vi er i midten av lokal produktutvikling, resirkulerer gamle materialer og gjenbruker dem, sier Wollertsen.

Enestående designmuligheter

Respo Sirkulærterrazzo har også enestående designmuligheter. Det er mulig å støpe 3-dimensjonale terrazzoprodukter som sittebenker, vindusbrett, trappetrinn eller gulv, avhengig av kundens ønsker og behov.

– Hvert prosjekt har en unik resept og forteller historien om hvilke materialer bygget besto av tidligere. Produktet er meget slitesterkt og varer lenge. Enten bygget består av tradisjonell terrazzo eller sirkulærterrazzo, kan de males opp og benyttes på nytt, sier han.

Bildet: I gjenbruksfasen benyttes alt fra glasskillevegger, porselen fra toaletter og servanter som er rengjort og sterilisert. Også tegl, takstein, keramiske- og natursteinsfliser er basis for Respo Sirkulærterrasso. Foto: Ellingard Gruppen
Størst kapasitet og kompetanse

Siden 1975 har hovedoppgaven til Respo Terrazzo vært å virkeliggjøre drømmer og visjoner om unike steingulv.

– Som helhetsleverandør påtar vi oss alle typer oppdrag innen terrazzo, har kompetente rådgivere og sørger hele tiden for å ligge i forkant av utviklingen på materiale- og teknikk. Dette kombinert med en omfattende entreprenørvirksomhet gjør at vi har størst kapasitet og kompetanse på terrazzo. Som en del av et større nordisk produktutviklingsmiljø kan vi både skape og gjenskape miljøvennlige terrazzogulv med unikt design og slitestyrke. Vi utfører både store og små prosjekter over hele Norge enten det er legging av ny terrazzo, rehabilitering av gammel terrazzo eller komplisert montering av trapper.

Bærekraftige løsninger for natur- og murerbransjen

Ellingard Gruppen skal lede an utviklingen av markedstilpassede terrazzo-løsninger.

– Som innovatør tar vi samfunnsansvar og utvikler bærekraftige løsninger for naturstein- og murerbransjen, sier Wollertsen.

Han kan fortelle at dette er et norskutviklet produkt som produseres ute på byggeplass hvor materialene er tilgjengelige.

– Vi benytter alt fra glasskillevegger, porselen fra toaletter og servanter som er rengjort og sterilisert. Vi bruker også tegl, takstein, keramiske- og natursteinsfliser der det passer in i produktmiksen. Alt som kan knuses med hammer og meisel blander vi inn i resirkulær terrazzo i eksisterende næringsbygg, rehabilitering av boliger og leiligheter. I stedet for å destruere materialer sparer vi penger og CO2-utslipp.

Bildet: Alt som kan knuses med hammer og meisel blander vi inn i resirkulær terrazzo i eksisterende næringsbygg, rehabilitering av boliger og leiligheter, sier Wollertsen. Foto: Ellingard Gruppen
Lange tradisjoner

Ellingard Gruppen ble etablert i 1905 med bruddvirksomhet, bearbeidelse av naturstein, monumenter og bygninger. Fra 1990-tallet og frem til i dag har selskapet hatt hovedtilholdssted i Oslo. Ellingard Naturstein, som står bak Respo Sirkulær terrazzo,

er en del av Ellingard Gruppen. De siste 3-6 årene har det vært en gradvis utvikling av Respo Sirkulærterrazzo i markedet.

– Nå ser vi fruktene av et langt planleggingsarbeid med stor etterspørsel etter produktet i markedet. De første prosjektene så dagens lys i fjor og ble godt mottatt av arkitekter og byggebransjen. Dreiningen i markedet går mer mot målbare og bærekraftige løsninger, sier Wollertsen avslutningsvis.

Bjørn Laberg

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no