Meny
01.05.2016

Første stol med sidelengs vipp

Danske Betech har lansert et nytt vippebeslag som vil styrke fremtidens sittekomfort. Tilter-beslaget gir helt nye muligheter på arbeidsplassen og kan være med til å redusere spenninger og ryggsmerter, mener en spesialist i arbeidsplassinnredning.

Vi mennesker er ikke skapt til å sitte stille for lenge. Derfor produserer den danske virksomheten Betech et vippebeslag til stoler som gjør at man bare med kroppens vekt og bevegelse kan vippe stolsetet – og man kan selv velge om beslaget skal kunne vippe i alle retninger, eller om setet bare skal vippe frem og tilbake, eventuelt med utslag til sidene.
   – En stol bør følge kroppens bevegelser slik at man kan få den nødvendige bevegelsen mens man sitter, uten å skulle rise seg og forstyrre resten av lokalet, mener møbeldesigner Svein Asbjørnsen fra firmaet sapDesign AS, som har designet Tilter-beslaget.

Sidelengs vipp er en ergonomisk gevinst
Som det eneste beslaget på markedet kan Tilter vippe trinnløst både frem og tilbake og til sidene. Denne funksjonen gjør Tilter til et nytt spennende produkt innenfor blant annet kontormøbler.
   Fysioterapeut Pernille Andersen fra ergomentor.dk har jobbet med ergonomisk rådgivning i 20 år, og derfor innstilt mange forskjellige kontorstoler.
   – Jeg har aldri møtt en medarbeider som har sittet på en kontorstol eller en møtestol som kunne vippe til siden. For meg er Tilter derfor et spennende produkt med nye muligheter, sier Pernille Andersen og utdyper:
   – Bevegelse – selv i en liten skala – fjerner avfallsstoffer og tilfører luft og næringsstoffer til ryggens muskler og leddbånd, og det gir mindre stivhet og færre smerter. Det er denne mekanismen som man utnytter når man for eksempel sitter på en treningsball. Jeg mener at mange vil ha glede av en stol hvor man kan bevege seg i alle retninger, samtidig med at ryggen er støttet. Det er nettopp det Tilter gir mulighet for.
 
Godt til delestoler
Pernille Andersen mener det er positivt at stoler med Tilter-beslag ikke skal låses fast i en gitt posisjon.
   – Hovedsakelig tror jeg på viktigheten av at stolen passer brukeren i størrelsen og er innstilt slik at den gir mulighet for hensiktsmessige sittestillinger. Generelt er vi ganske dårlige til å få brukt disse innstillingsmulighetene. I et moderne storromskontor, der man deler stoler og bord, får enda færre innstilt stolen slik at den passer. Her og i møtelokaler har Tilter en kjempestor fordel – bevegelse og variasjon kompenserer i høy grad for manglende individuell tilpasning av stolen, sier fysioterapeuten.
   – Tilter gir nye bevegelses- og variasjonsmuligheter – både til stoler med mange og med få individuelle innstillingsmuligheter, og uansett om innstillingsmulighetene brukes eller ikke brukes, sier hun.

Knirker ikke
Det er to forskjeller på Tilter og de andre eksisterende mekaniske vippebeslagene på markedet. I tillegg til ergonomien dreier det seg om solid konstruksjon og enkelthet. Tilter er en sammenbygning av aluminium, stål og vulkanisert gummi. Det betyr at det ikke oppstår knirkelyder som det for eksempel kan i en mekanisk fjærkonstruksjon. Dessuten er Tilter et kompakt beslag slik at det også kan brukes på enkle og lette stoler, for eksempel skolestoler.
   Tilter-beslaget er bygd inn i 4000 norske skolestoler, og her har det lille kompakte beslaget gitt mer ro i undervisningen.
   – Når stolsetet kan vippe, kan man endre sittestilling uten at det merkes. Når du begynner å føle ubehag i en stilling, vipper du automatisk setet i en annen retning. På den måten bevares konsentrasjonen, og det blir ikke skramlet med stolben når folk skifter stilling, forteller Svein Asbjørnsen.

Spennende vippestoler på vei
Foreløpig leveres Tilter til én tysk og tre skandinaviske stolprodusenter, og det jobbes med store internasjonale avtaler.
   Tidligere på året mottok Tilter prisen for «High Product Quality» fra interzum-messen i Köln. Denne prisen gis for den gode designen i form og funksjon, og bare produkter som skiller seg ut fra lignende produkter, blir belønnet med denne prisen. I dommerpanelet deltar Red Dot designorganisasjonen og bedømmelseskriteriene er graden av innovasjon, funksjon, materialets kvalitet, design og holdbarhet.

Av Lotte Overbjerg (foto: Betech)

 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no