Meny
08.09.2016

Første byggefelt med NorDan Solar solfangere under oppføring på Moi

I Tunheimsveien på Moi i Rogaland bygger Blink Hus og Bjerkreim Trelast Norges første boligfeltet med NorDan Solar solvarmeanlegg.

Feltet består av 9 eneboliger og 12 leiligheter fordelt på 3 bygg. Samtlige eneboliger og et av leilighetsbyggene får solfangere i fasaden. Disse vil dekke omtrent 50 prosent av energibehovet til varmt tappevann. Prosjektet danner malen for framtidige prosjekter ved at prosjektering, logistikk og installasjon er strømlinjeformet og identisk for hver boenhet. Installatører på byggeplass forteller om en rask og smidig installasjonsprosess.

Positiv respons fra bransjen
NorDan har vist fram NorDan Solar-løsningen på flere messer det siste året, og responsen har vært udelt positiv.
   – Stadig flere får øynene opp for fordelene ved å bruke fornybar solenergi til oppvarming, og vi ser nå at Solar-installasjoner går videre fra planleggingsstadiet til realisering, sier Victoria Rasmussen, prosjektleder for NorDan Solar hos NorDan.
   – Den største utfordringen er kanskje å komme tidlig nok inn i prosjekteringen, slik at løsningen med fasademonterte solfangere blir optimal, noe den har blitt her.
   NorDan Solar er i utgangspunktet en standardisert løsning, det gir forutsigbarhet og forenkler monteringen. Likevel er det rom for spesialtilpassede løsninger, spesielt i større prosjekter. Pakkene består av solfangere, beredere, styringssystem og rørføring, og egner seg for både nybygg og rehabiliteringsprosjekter.

Tett samarbeid om unikt konsept
Konseptet med fasademonterte solfangere levert sammen med vinduskonstruksjonen er unik i markedet. Løsningen er et resultat av tett samarbeid mellom NorDan, Aventa og OSO Hotwater. Ved å montere solfangeren som en del av vinduene slipper man å bruke takflaten, og man står fritt til å kombinere solfangerløsningen med faste eller åpningsbare vinduer. Man slipper også unødvendige hull i taket og løv eller snø som påvirker solfanger effekten negativt.
   – Å kunne installere et solvarmeanlegg ved å sette inn prefabrikkerte vindusmoduler med solfangere gir enkel prosjektering, samtidig som aktørene får noe kjent å jobbe med. Dette er kanskje den viktigste gevinsten ved konsepte.t» sier John Rekstad i Aventa.
   Varmtvannsbehovet i boliger er relativt jevnt gjennom et år. Samtidig er det energikrevende å produsere varmt tappevann. I 2016 kom nye energikrav i TEK10 som vil gjøre boliger enda mer energieffektive med lavere varmebehov. Energi til varmt tappevann vil dermed bli dominerende i mange av fremtidens boliger, men dette kan reduseres ved hjelp av NorDan Solar.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no