Meny
18.04.2021

Førende leverandør utvider med digital avdeling

Digitalisering er kodeordet for fremtidens byggebransje. Derfor investerer verdens førende leverandør av bærekraftige byggesystemer, Xella, i en digital avdeling.


- Avdelingen skal sette fart på vår digitale omstilling, gjennom å blant annet fokusere på raskere og mer eksakte beregninger av tilbud. Målet er at vi om noen få år skal kunne håndtere alle større prosjekt digitalt i 3D, forteller Fredrik Johansson, CEO for Xella Skandinavia.
   Det finnes store tidsbesparelser og betydelig lavere risiko for å feile når prosjekthåndteringen tar utgangspunkt i intelligente 3D-modeller fra start til slutt. Derfor utvider Xella sin Skandinaviske organisasjon, og investerer i en helt ny digital avdeling. Firmaet er verdens førende leverandør av bærekraftige byggesystemer som blant annet er Cradle-to-Cradle sertifisert. Fredrik Johansson, CEO for Xella Skandinavia, forteller:- Den digitale omstillingen går fort i Skandinavia, og vi forventer oss at hovedparten av alle større prosjekt i 2025 prosjekteres digitalt. Det stiller store krav til at vi som leverandør holder oss på forkant, og at vi fortsatt kan hjelpe rådgiverne med å løse oppgavene deres effektivt. Han fortsetter:- Med vår nye avdeling setter vi fart på den digitale omstillingen. Blant annet gjennom å fokusere på raskere og mye mer eksakte beregninger av tilbud. Målet er å forberede vårt eget digitale landskap allerede innenfor få år for å kunne prosjektere samtlige oppgaver digitalt.

Intelligent datahåndtering forenkler arbeidsgangen
I spissen for den nye avdelingen står Rasmus Jensen, som de seneste årene har vært den drivende motoren for utviklingen av Xellas digitale fotfeste i Skandinavia. Rasmus Jensen forklarer:- Det kommer til å skje en forenkling av hele tilbuds- og beregningsprosessen, med mye bedre ressursutnyttelse. Vi har inntil videre brukt 3D-modellen som verktøy for mengdeutvinning, men nå skal vi ta steget videre og ytterligere utvikle verktøy. Vi har allerede i år satt som mål at vi vil lage minst 10 prosent av det samlede tilbudsvolumet digitalt. Det svarer til ca. 300.000 kvm vegger, dekk og isolering. Det vil være med på å spare mange ressurser, både for kundene våre og oss selv.
   - Planen er at alt vi gjør i 2D i dag, som blant annet mengdeberegninger, utarbeide monteringsplaner og så videre, skal i fremtiden få hjelp av 3D-modellene. Slik sparer vi både tid og minimerer feil. Vi vil ta bort den utbredte praksis som i prinsippet består av å ta intelligente 3D-modeller, gjøre dem om til PDF-filer og dermed ta bort intelligensaspektet. Og så senere sitte i 2D og tolke all data igjen. 
   Dette skal drives av Rasmus Jensen, som Head of Department, og får selskap av prosjektingeniør Leif Skustad i Norge, beregningssjef i Sverige Ben Birouti, samt BIM-manager Almir Hodzici i Danmark.

Det er nesten bare fantasien som setter grenser
De digitale ambisjonene hos Xella slutter ikke med optimeringen av prosjektering og beregning som skjer internt. Konsernet er også i gang med implementeringen av det globale digitaliseringsprosjektet Blue.sprint, som i tillegg omfatter forberedelsene av en digital produktdatabase og optimering av forsyningskjeden via track & trace-systemer og prosjekttilpasset just-in-time levering. Rasmus Jensen avslutter: - Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva man kan gjøre. I andre deler av Xellas organisasjon har man allerede kommet langt når det kommer til bruken av eksempelvis animasjoner, gjengivelser og VR, for å støtte både utvikling og undervisning. Derfor er det ingen tvil om at vi kommer til å fortsette å flytte grensene og utvikle nye måter å forbedre byggebransjen.


« Tilbake

 CMS by Makeweb.no