Meny
26.09.2023

Fiberflaske som er klar for industriell produksjon

Flasker laget av fiber er et område som interesserer mange utviklere og nå og da kommer det informasjon om nye produkter. Du ser imidlertid ikke mye av dem på markedet. På den nylig avsluttede Pack Expo i Las Vegas ble et alternativ vist frem.

RyPax produserer støpt fiberemballasje og spesialiserer seg på high-end skuffer og annen emballasje for elektronikk, farmasøytiske produkter og helse- og skjønnhetsprodukter. I samarbeid med CelluComp, hvis proprietære mikrofibrillerte celluloseprodukt kjent som CurranÒ er laget av avfallsstrømmen av rotvekster, hovedsakelig sukkerroer, utvikler nå en støpt fiberflaske laget av curran, bagasse og bambus.

Curranen i fiberen gir ekstra strukturell styrke. Men like viktig er det at den indre overflaten kan optimaliseres for påføring av et belegg, et tynt, ugjennomtrengelig belegg spesielt utviklet av CelluComp kalt Reef, og igjen inkluderer det Curran.

Fiberflasken er sterk og har minimal porøsitet og er gjort enda sterkere og redusert i porøsitet av det unike indre belegget som inneholder Curran – et belegg som ikke vil forstyrre resirkulerbarheten og er biologisk nedbrytbart. På den nylig avsluttede Pack Expo i Las Vegas sa begge selskapene at de håper å presse emballasjeindustrien fremover ved å kombinere plantebasert emballasjeproduksjon med en svært fornybar råvareingrediens for å knekke koden på helfiberflasken. De er nå klare til å skalere opp produksjonen til industrielt nivå. Verdt å merke seg er at det ble brukt en gjenget aluminiumslukking på prototypeflasken som ble vist på utstillingen.

Fremover vil RyPax og CelluComp samarbeide tett med Danmarks Teknologiske Institut for å utforske ytterligere fiberemballasjeløsninger, inkludert fiberbaserte skruetråder, lokk og enda tynnere belegg. På spørsmål om helfiberflasken vil kunne holde kullsyreholdige drikker, er svaret nei. Teknologisk Institutt, som har vært en aktiv deltaker i hele denne utviklingsprosessen, tester nå for å finne ut hva oksygenoverføringshastigheten til flasken vil være.

En merknad i margen er at Teknologisk Institut hadde en aktiv rolle i utviklingen av ecoXpacs teknologi for produksjon av fiberflasker. Det var for rundt ti år siden, og den utviklingen videreføres nå av Paboco i Danmark. Absolut Vodka er et av selskapene som regner med å lansere Pabocos fiberflaske.

Tekst:Bo Wallteg

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no