Meny
19.06.2025

FØRST UTE MED PRIVATE VÆRDATA

Meteorologisk institutt har siden 2018 hentet data fra private værstasjoner fra Netatmo. Nå kommer selskapet med den nye modellen Original.

Amélie Meng i Netatmo og Cristian Lussana i Meteorologisk institutt med værstasjonen Netatmo Original. Foto: Stian Sønsteng

– Meteorologisk institutt i Norge var de første som kontaktet oss for å undersøke om dataene fra våre stasjoner kunne hjelpe dem med å forbedre værvarslene. Partnerskapet fungerte godt, og vi har også samarbeidet med andre institutter i Europa. Det forbedrer værvarslene, og feilmarginene er blitt minedre, sier produktmarkedssjef Amélie Meng i Netatmo.

Vi møter henne under en presselansering i København. Reisen hit for fagbladet Elektronikkbransjen er betalt av Netatmo.

Det franske teknologiselskapet lanserte sin første værstasjon for 13 år siden. Nå kommer den nye modellen Original, som designmessig sier hei! til den første modellen. Prisen er 1.950 kroner, og bruken innebærer ifølge Netatmo ingen skjulte kostnader eller abonnement. Stasjonen består av en innedel som koples til internett. Utedelen går på batterier, og kommuniserer med innedelen via radiosignaler. Værstasjonen viser blant annet UV-indeks, eksponering av sollys og pollenvarsling. I Netatmo-appen får man tilgang til alle data, med sanntidsovervåkning av været og langsiktig trendanalyse, og man kan for eksempel spore innendørs temperatur og CO2-nivåer over natten, for å bidra til bedre søvnkvalitet. Til systemet kan det også koples til vind- og nedbørmålere.

 

Værstasjonen Netatmo Original. Pris: 1.950,- Foto: Stian Sønsteng

Forbedrer værvarslingen

Som bruker kan man velge å dele værdataene sine med andre Netatmo-brukere, og Meteorologisk institutt.

– Jeg tror brukerne våre er glade for å dele dataene, og for å se at de ikke bare brukes for dem selv, men også er nyttige for Meteorologisk institutt, sier Meng til fagbladet Elektronikkbransjen.

Til presselanseringen i København, har Netatmo invitert Cristian Lussana, som er seniorforsker ved Meteorologisk institutt.

– Vi tok kontakt med Netatmo, for å sjekke om vi kunne bruke dataene fra de private værstasjonene til å forbedre værvarslingen, og jeg tror vi var blant de første som gjorde dette i praksis. Vi har sett at presisjonen i dataene er god nok til at de kan hjelpe oss med å justere modellene våre, slik at vi får et bedre estimat av temperaturene, sier Lussana til fagbladet Elektronikkbransjen.

Les hele artikkelen her:

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no