Meny
06.09.2023

En tøffing i en skoeske

Glem bekymringer om støv og vibrasjoner – her er en liten og hardfør server du kan plassere nær sagt hvor som helst. For brukerne betyr det kortere responstid og bedre ytelse.

(Foto: Dell).


Stadig mer data oppstår i ytterkantene av et nettverk. Faktisk antydes det at over 50 prosent av dataene oppstå utenfor datasentre i løpet av 2024. Denne utviklingen drives primært frem av 5G, utrulling av private 5G-nett og sensorikk.

For å kunne benytte seg av denne informasjonen på en fornuftig måte med høy ytelse og lav forsinkelse, må vi behandle dataene der de oppstår. Dette kaller vi «edge computing». Med edge computing flytter man datasenteret ut i felten, slik at man kan behandle tidskritiske data på stedet uten forsinkelse i stedet for å sende dataene til et større datasenter som kan være hundre – om ikke tusenvis – av kilometer unna.

Derfor har Dell lansert en serie med robuste servere som kan gjøre nettopp dette – behandle dataene våre i utkanten av nettverket. Da er vi som regel langt unna faktorer som ventilasjon, kjøling, renhold og så videre. Dermed blir hardførhet og størrelse viktige faktorer. 

En server som tåler en støyt

– En av de viktigste grunnene til at edge vokser, og vil fortsette å vokse de neste årene, er mengden data som skapes fra mobiltelefoner, video og stadig flere sensorer i nettet. Det er snakk om enorme mengder data. Skulle alt vært overført til en sentral skylagring ville det krevd mye båndbredde og påvirket responstid og ytelse, forteller Arild Hansen, systemingeniør i Dell Technologies Norge.

Dette er bakgrunnen for at Dell Technologies nå har lansert en stor portefølje av robuste servere som kan stå i kanten av nettverket.

 – De ser ut som helt vanlige servere, men er på størrelsen med en skoeske og er svært hardføre for å kunne tåle miljøer utenfor et tradisjonelt datasenter eller datarom uten kjøling. Siden de også tåler støv og vibrasjoner uten at det skader dataene eller forstyrrer bruken kan de nye hardføre XR-serverne plasseres inntil en vegg i et fabrikklokale, monteres i taket eller stues inn i et kott, forteller han.

Et datasenter i en liten boks

Brukere i dag krever svar i sanntid. Samtidig øker kravene til sikkerhet og viktigheten av å ha kontroll på hvor dataene lagres og behandles.

– I slike tilfeller vil edge-løsninger ofte være et bedre valg enn å legge alt i skyen, sier Hansen.

Den nye Dell-serveren lyder navnet PowerEdge XR4000. Den har en integrert nanoserver som kan fungere som et datasentervitne. Dette betyr at denne ene lille serveren har samme funksjonalitet som et helt datasenter – i en liten boks.

– Den er mindre i størrelse, og tåler temperaturer fra -5 til 55+ grader. Den er med andre ord ikke avhengig av temperaturregulerte datarom og datasentre. Samtidig tåler den støv og risting. Til sammen betyr det at med XR4000 er det mulig for selv mindre selskaper og bedrifter å sikre seg trygg og rask databehandling på kanten, sier han.

Om ønskelig er det mulig å bygge ut XR4000 med ulike servere, avhengig av applikasjon.  Den nyeste servergenerasjonen fra Dell er i tillegg langt kraftigere enn tidligere generasjoner.

– Dette gjør at du enkelt kan konsolidere flere eldre servere til færre nye, og dermed redusere både plass- og strømforbruk, avslutter systemingeniøren.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no