Meny
24.09.2018

En hund etter kvalitet

Ta en hundekjær jeger, et arbeidsjern uten ro i ræva, som syder av kreativitet og sans for detaljer. Der har du selve helten i eventyret om Trøgstad-bedriften Vom og Hundemat AS: Gründer og eier Magne Østby.

Den siste produksjonsinvesteringen består av en total ombygging av produksjons- og pakkelinje som har doblet kapasiteten, med mulighet for å øke med ytterligere 40 prosent. I dag produseres og pakkes 18 tonn hundematpølser hos Vom og Hundemat AS.

Verdens lengste hundeløp
Østby forteller at det hele startet for over 20 år siden med kona Henni og han selv på kjøkkenet i Trøgstad.
   ‒ En bekjent hadde en hund som ikke tålte noe form for hundemat. Siden jeg var slakter og pølsemaker ble jeg spurt om å lage hundefôr. ‒ Jeg landet på en blanding av fisk og ferskt, rått kjøtt. Hunden ble frisk, smiler Østby.
   Etter hvert som jungeltelegrafen gikk ble han kontaktet av hundekjørermiljøet. De var på jakt etter fôr som var bedre og mer næringsrikt slik at hundespannene skulle tåle de påkjenninger de ble utsatt for. Det rene kvalitetsproduktet for hunder begynte å ta av. I 2003 vant Robert Sørlie verdens lengste sledehundeløp; det 1800 km lange ”Iditarod” i Alaska. Drivstoffet til hundene var Vom og Hundemat. I dag leveres fôret til fler av verdens beste hundekjørere og andre aktive hundefolk.
   Han forteller videre at suksessen ligger i at alle råvarene kommer fra Norge.
   ‒ Norske slakterier til lands og til vanns leverer blant de reneste råvarene i verden. Vi inngår ingen kompromisser, ei heller tar vi snarveier som setter vår uovertrufne kvalitet, merkevare eller renommé på prøve, kommer det kjapt fra gründeren. ‒ Og ikke minst de ansatte, fortsetter Østby med stolthet: ‒ En strålende gjeng dyreglade medarbeidere skal ha en stor del av æren for at bedriften forsyner markedet med 10 prosent av alt våtfôr i Norge.

Ny pakke- og palleteringslinje
Vom og Hundemat AS har til nå bevisst holdt leveransene til spesialforretninger, dyreforretninger, store kenneler, zoo og dyreparker. Det er der hundeelskere finner selve indrefileten av hundemat fra Trøgstad-bedriften. Vom og Hundemat AS eksporterer til 12 land. Med 31 ansatte i Norge og 10 årsverk i Sverige omsetter bedriften totalt for 120 millioner kroner.
   Nå har de investert i ny pakke- og palleteringslinje.
   ‒ Ja det måtte til, sier Magne Østby, og forklarer videre: ‒ Vi måtte øke kapasiteten på grunn av stor etterspørsel.

Slik fungerer det
Prosjektleder i Dynatec AS, Joakim Sjödin forteller hvordan den nye palletingslinjen fungerer:
   ‒ Før pakket de hundematpølser for hånd i bakk, palleterte og frøs ned produktene før de ble depalletert, pakket i pappesker og deretter palletert igjen. ‒ Nå er det gjort en total ombygging av pakkeanlegget, utdyper Sjödin, ‒ Ferske hundematpølser går nå direkte inn i en stor frysespiral hvor produktet raskt fryses ned, deretter pakkes pølsene direkte i pappesker, palleteres, pall får på strekkfilm og er klar for utkjøring.    ‒ Alt skjer nå helt automatisk, avslutter Dynatec-ansatte Sjödin.
Pakkingen av pølsene skjer med en liten robot før eskene transporteres til palletering. Pallemater forer robotcella med paller.
   Samtidig pakkes poser med porsjonsbiter av hundemat i pappesker for hånd og sendes inn til den store roboten. Denne roboten palleterer begge produktene før en stor plastvikler sikrer pallen klar for transport.

Helsegevinst
Og investeringen har i følge Magne Østby uten tvil gitt effekt.
   ‒ Det kan man trygt si, smiler han. ‒ Kapasiteten har doblet seg. Vi kjører 36.000 halvkilos hundematpølser på en vanlig 7,5 timers arbeidsdag og kan fint øke med 40 prosent på samme tiden. ‒ Vi må heller ikke glemme helsegevinsten for de ansatte her, forklarer Østby ‒ automatiseringen har fjernet 50 prosent av all løfting. Eieren vet hva han prater om. Han er en av dem på gulvet og har virkelig hjerte for de ansatte. Hver ansatt har fysioterapitime en gang i uka dekket av bedriften. ‒ Dynatec AS har levert et helt strøkent anlegg, forteller Østby anerkjennende.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no