Meny
04.05.2017

Effektivt byggesystem sikrer Nasjonalmuseet mot innbrudd

De nærmest uvurderlige samlingene av kunstverk og kulturgjenstander som fra 2020 skal huses i det nye Nasjonalmuseet, blir ikke noe lett bytte for fremtidige tyver.

Det nye Nasjonalmuseet er nettopp nå under oppførelse på den gamle Vestbane-tomten ved havnen i Oslo og forventes ferdig i 2019. Med et bruttoareal på ca. 54 600 m2 og en byggesum på ca. 5,3 mrd. kr., er dette Europas største igangværende byggeprosjekt, og planen er at det skal romme samlingene fra Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og Museet for Samtidskunst. Til sammen blir dette en nasjonal samling av kunst- og kulturskatter, og verdien av disse kan nesten ikke gjøres opp i penger.
   – Prosjektet blir et monumentalbygg for kunst som skal tiltrekke publikum fra hele verden. Løsninger som velges, må ha de riktige kvalitetene for å kunne oppnå de målene som prosjektet har.
Det forteller prosjektleder Ivar Barstad fra Rambøll, som er rådgiver på det omfattende prestisjebygget, som oppføres for Statsbygg med Kleihues + Schuwerk Gesellschaft von Architekten mbH som arkitekter samt av Entreprenør som totalentreprenør.

Veldokumenterte, innbruddssikre byggeløsninger
På grunn av de mange verdiene som skal huses i Nasjonalmuseet, er det ikke minst fokus på løsninger som bidrar til forsvarlig innbruddssikring og som minimerer risikoen for tyveri. Flere deler av bygningene oppføres derfor i byggesystemer og materialer fra Xella, som er verdens ledende leverandør av bærekraftige og diffusjonsåpne løsninger i kalksandstein.
   – Med så store verdier samlet i bygningeneer sikkerheten en svært viktig faktor. Her har vi fått testet og dokumentert materialene slik at vi kan garantere innbruddssikkerheten, og løsningene for øvrig bidrar til å innfri de høye energikravene i prosjektet og er med til å fremme et godt og sunt inneklima, forklarer Thom-Erik Pape, som er daglig leder av Xella Norge.

Bidrar til effektiv prosjektering og byggeprosess
Xella leverer ikke mindre enn ca. 25 000 m2 Silka veggsystem, hovedsakelig i modellen Silka XL og tykkelsene 15, 20 og 24 cm, til oppbygging av veggene i det nye Nasjonalmuseet. I tillegg brukes omkring 1000 m2 Ytong i forskjellige størrelser – også til bygningsveggene.
Materialene er alle klassifisert som RC 3 eller RC 5 i henhold til gjeldende standard for innbruddssikkerhet EN 1627-1630. Det betyr at de kan holde stand i henholdsvis 5 minutter og 15 minutter i en manuell innbruddstest med verktøy. Dermed har man sikkerhet for at materialene er så sterke at de effektivt forsinker en eventuell innbruddstyv og risikoen for at et innbruddsforsøk gjennomføres blir minimert.
   – Samtidig er all produktdokumentasjon gjort lett tilgjengelig for rådgiverne slik at de unngår å bruke mye unødig tid på å selv innhente opplysninger. Det betyr mye for et prosjekt i denne størrelsen at vi som leverandør på den måten bidrar til å gjøre prosjekteringen lettere, sier Thom-Erik Pape.
   – Dessuten har vi skaffet minikraner til å lette selve montasjearbeidet på det nye Nasjonalmuseet, da blokkene på den måten raskt løftes på plass. Det er en fordel for byggehastigheten, og prosessen blir mer effektiv da de som utfører montasjen kan starte flere steder samtidig, alt etter behov, avslutter han.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no