Meny
08.05.2017

Dette er Norges beste arbeidsplasser

Landets beste arbeidsplasser i 2017 er nå kåret. Vinnerne i de fire klassene er Iterate, AbbVie, Eiendomsmegler1 Midt-Norge og Sopra Steria.

Selskapene vant hver sin kategori etter antall ansatte. Kåringen skjedde torsdag 16. mars i Samfunnssalen i Oslo.
   Vinnerne har én fellesnevner i at de scorer høyt på lederskap og gjensidig tillit.
– De har en grunnleggende og ekte tro på at det er menneskene i virksomheten som skaper fremtiden og fører til at de når sine mål, sier administrerende direktør Jannik Krohn Falck i rådgivningsselskapet Great Place to Work, GPTW.
   GPTW gjennomfører kåringen av Norges beste arbeidsplasser for 14. gang i år. Over 28 000 ansatte i 191 selskaper deltok denne gangen.
   – Det er en systematisk og grundig jobb over mange år som har brakt årets vinnere til toppen. De ser på effekten av de tiltakene de setter i gang og tilpasser nye og gamle praksiser til den organisasjonskulturen de ønsker for fremtiden, sier Krohn Falck.
Symetri Collaboration fikk spesialprisen ”Årets klatrer”, mens McDonald’s ble tildelt årets spesialpris for sitt arbeid med inkludering og mangfold.

Åpen stol
Eiendomsmegler1 Midt-Norge vant klassen for bedrifter med 200–499 ansatte for andre år på rad. De har ansatte spredt utover et stort geografisk område, fra Sunnmøre til Nord-Trøndelag. Likevel har de klart å skape en sterk fellesskapsfølelse.
   – Det er det vi har scoret høyest på i alle år. Selv om vi er i en konkurransepreget bransje, har vi et helt fantastisk fellesskap på jobb, sier HR-direktør Lucie Katrine Sunde-Eidem i Eiendomsmegler1 Midt-Norge.
   Hun tror mye av nøkkelen ligger i god informasjon. Det har de jobbet målrettet med det siste året.
   – Som et tillegg til statusrapporter har vi innført månedlige livemøter via appen Workplace. Den kan de ansatte følge med på uavhengig om de er ute på et oppdrag eller på kontoret. Det har vært en suksess, sier Sunde-Eidem.
   Et annet tiltak som skal sikre både informasjonsbehov og involvering av ansatte, er konseptet ”åpen stol”.
   – Det betyr at vi har en åpen stol på alle ledermøter. Der kan hvem som helst søke om å få sette seg for å ta opp det de har på hjertet, eller for bare å overvære hva som skjer på ledermøtet. Det er kjempespennende, og det er venteliste for å få plass på stolen, sier Sunde-Eidem.

Egne ideer
Vinneren i kategorien for bedrifter med 50–199 ansatte, det biofarmasøytiske firmaet AbbVie, har vært i toppsjiktet i flere år, og vunnet én gang før. De lar de ansatte styre egen arbeidstid helt fritt.
   – Friheten er det de ansatte sier at de setter mest pris på. Forskningen viser også at autonomi er en stor motivasjonsfaktor. Så lenge jobben blir gjort, kan de ansatte komme og gå til den tiden som passer dem best, sier HR-direktør Marte Fjelle i AbbVie.
De legger dessuten stor vekt på lederutvikling, og på å identifisere medarbeidere med lederpotensial, ifølge Fjelle.
   – Vi jobber kontinuerlig med tiltaksplaner for å ta vare på det som er bra hos oss og på å bli bedre på forhold der det måtte være behov, sier Fjelle.
   IT-konsulentselskapet Iterate vant kategorien for bedrifter med 20–49 ansatte. De har valgt en helt spesiell strategi.
   – Vi har innført muligheten for ansatte til å jobbe med egne ideer i selskapet. I stedet for at de slutter for å starte sin egen gründerbedrift, vil vi at de skal jobbe med tingene de brenner for hos oss, sier daglig leder Rune Larsen i Iterate.
   Det har fungert godt, og de er snart klare for å lansere sitt første produkt som en direkte følge av denne satsningen.
   – Vi måtte ta et grep for å snu en litt negativ retning for halvannet år siden, og spurte oss selv: Hva er det de ansatte faktisk har lyst til å jobbe med? sier Larsen.

Skape tilhørighet
Sopra Steria vant klassen for de største bedriftene med over 500 ansatte. De har knivet i toppen i ti år, men aldri vunnet før.
   – Vi er både glade og ydmyke over å havne øverst på listen, for vi vet hvor mye jobb som ligger bak. Det er ikke bare å knipse i fingrene, sier HR- og strategidirektør Solfrid Skilbrigt i Sopra Steria.
   Hun forteller at de har jobbet mye med å skape en delingskultur og tilhørighet, slik at de ansatte føler de har et hjem, selv om de jobber mye hver for seg ute hos kunder.
   – Det er også viktig for oss å skaffe spennende oppdrag, slik at vi tiltrekker oss de beste konsulentene. Dyktige konsulenter ønsker å jobbe med kolleger av samme kaliber, og hos en arbeidsgiver som har et spesielt fokus på å utvikle dem faglig, sier Skilbrigt.
Undersøkelsen til Great place to Work viser at gjensidig tillit mellom ledelse og ansatte, rettferdig behandling og følelsen av å bli sett som person, er faktorer som scorer høyt hos vinnerne.
   – Ledelsen på de beste arbeidsplassene er tydelige i kommunikasjon og forventninger. De inspirerer gjennom klare mål, og ikke minst lykkes de med å koble den enkelte til det større målet, sier Jannik Krohn Falck i rådgivningsselskapet Great Place to Work.

Kilde: Newswire 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no