Meny
02.09.2023

Det «sensasjonelle» materialet LK-99 er ikke en superleder likevel

En koreansk studie tok internett med storm i sommer. Forskerne hevdet å ha utviklet en superleder som kunne revolusjonere verden.

Forskerteamet hevdet å ha utviklet verdens første superleder, kalt LK-99, som kunne fungere ved romtemperatur og vanlig trykk.

Superledende eller ikke?

Det var spørsmålet forskere og internettbrukere verden over stilte seg da den sørkoreanske oppstartsbedriften Quantum Energy Research Centre publiserte en studie i juli.

Nyheten gikk verden rundt, for hvis funnene var korrekte, kunne det revolusjonere verden.

Forskerteamet hevdet å ha utviklet verdens første superleder, kalt LK-99, som kunne fungere ved romtemperatur og vanlig trykk. Med andre ord en superleder som du kan holde i hånden uten å måtte kjøle den ned til -180 grader og under et enormt trykk, slik tilfellet er i dag.

Med en superleder som LK-99 vil det være mulig å lage en strømkabel som kan sende strøm til den andre siden av jordkloden uten å miste et eneste elektron.

En slik superleder vil kunne revolusjonere datateknologien og gjøre svevende magnettog til en realitet.

Det høres sprøtt ut. Men dessverre er det også for sprøtt til at det kan bli en realitet, ifølge forskere.

Hva er en superleder?

En superleder er et materiale som kan lede elektrisitet uten elektrisk motstand og dermed uten å sløse med energi.

I en vanlig ledning taper elektrisiteten mye energi fordi den hele tiden støter på ting.

En superleder er dermed i realiteten en ledning uten motstand.

Kilde: Niels Bohr Institutet

«Null prosent sjanse»

Nature har nettopp publisert en oppsummering av ulike eksperimenter som ifølge flere forskere viser at materialet i LK-99 ikke er en superleder.

Det består av en blanding av kobber, bly, fosfor og oksygen.

De superlederlignende egenskapene som LK-99 så ut til å ha, skyldes ifølge den nye studien urenheter i materialet – spesielt i kobberet.

Urenhetene minimerte den elektriske motstanden og skapte en effekt der LK-99 delvis svevde over en magnet, to egenskaper som kjennetegner superledere.

Bevisene mot LK-99 er publisert som såkalte preprint-artikler – det vil si at de vitenskapelige artiklene ikke er gransket av uavhengige fagfeller. Bevisene får imidlertid umiddelbart støtte fra andre faststoffysikere.

– Nå er jeg helt overbevist. Jeg gir det null prosent sjanse for at det er sant, sier professor Kim Lefmann, som forsker i faststoffysikk ved Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Lefmann mener at observasjonene som fikk forskerne til å tro at LK-99 var en superleder, nå er forklart og tilbakevist.

– Jeg tror ting er ganske avklart nå, sier Inna Vishik, forsker i kondensert materie ved University of California, til Nature på bakgrunn av forskerteamets arbeid.

Det sørkoreanske forskerteamet bak LK-99 har ikke kommentert Natures artikkel.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no