Meny
02.02.2015

Designkonkurranse skal gi bærekraftig lys til Afrika

Nå går startskuddet for en global konkurranse der designstudenter blir invitert til å designe en spesialversjon av solcellelampen Little Sun. Vinneren får heder og ære, mens flere som lever uten elektrisitet, får lys. 

I nesten 75 år har VELUX Gruppen jobbet for å bedre menneskers boforhold ved å bringe dagslys inn i hjemmene. For å markere dette er det inngått et samarbeid Little Sun. Sistnevnte er et globalt, sosialt prosjekt for å gi lys til flere. Initiativtakerne er ingeniøren Frederik Ottesen og den verdenskjente billedkunstneren Olafur Eliasson, som blant annet har laget de fire lysende garderobevolumene i foajeen ved den norske opera i Bjørvika.

200 000 lamper solgt
I dag lever 1,2 milliarder mennesker uten elektrisitet. Little Sun produserer en solcellelampe med samme navn og som selges over hele verden. Ved å kjøpe lampen i vestlige land blir den tilgjengelig i utviklingsland til sterkt rabattert pris. Etter lanseringen av prosjektet i 2012 er det solgt over 200 000 lamper, hvorav rundt halvparten i utviklingsland. For at lampen skal være overkommelig i innkjøp, skal ikke produksjonskostnaden overstige 4 euro per eksemplar. Vekten er satt til maks 300 gram slik at lampen er enkel å ta med.

«Natural Light»
Nå lanserer VELUX og Little Sun den internasjonale designkonkurransen «Natural Light» der designstudenter inviteres til å lage en spesialversjon av lampen. Det skal produseres 29 000 eksemplarer av vinnerforslaget, og et stort antall skal selges i områder av Afrika som ikke er tilknyttet elektrisitetsnett.
   En jury bestående av internasjonalt anerkjente designere, artister og andre vurderer bidragene og kårer vinneren i mars 2015. Vinneren blir offentliggjort i mai 2015.
   – Konkurransen gir studenter en unik mulighet til å få forslaget produsert og markedsført globalt. For vinneren er dette et flott utstillingsvindu. Men kanskje viktigst; vinneren vil bidra til bærekraftig lys og frisk luft i hjem som nå i beste fall har forurensende parafinlamper. Vi håper selvsagt at en norsk student ser lyset og vinner konkurransen, sier markedssjef Siri Sundby i VELUX Norge.

Se www.naturallighet.org

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no