Meny
05.01.2015

Denne hindrer komfyrbranner

Komfyren er det hyppigste arnestedet for brann.

Komfyren er det hyppigste arnestedet for brann. Likevel har ni av ti ikke installert komfyrvakt, viser en ny undersøkelse. 
  
Hver femte boligbrann med kjent brannårsak starter på komfyren, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB. Foreløpige tall for 2014 viser litt høyere andel enn de to foregående årene. 
   – Folk glemmer å slå av plata, eller at de slo den på, og så tar kjelen fyr når temperaturen blir høy nok. Vi håper flere blir klar over at det finnes et enkelt tiltak for å unngå følgene av så skjebnesvangre forglemmelser, sier informasjonsdirektør Jon Berge i If Skadeforsikring.
   Komfyrvakt er en innretning som slår av strømtilførselen hvis plata blir overopphetet. En varmedetektor følger med på temperaturen på koketoppen.

Påbudt  
Komfyrvakt ble påbudt som fastinstallasjon i alle nye boliger fra 2011.
   Resten av boligmassen er det dårlig stelt med. Ni av ti husstander har ikke komfyrvakt, viser en ny undersøkelse TNS Gallup har gjort for If Skadeforsikring.
   – 29 prosent vet ikke hva en komfyrvakt er, i tillegg svarer 59 prosent at de ikke har planer om å skaffe en. Men det anbefaler vi sterkt at de gjør, sier Berge.
   Også Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ønsker at flere skaffer seg komfyrvakt.
   – Vi ser et stort potensial for at svært mange komfyrbranner kan unngås. Det gjelder særlig husholdninger med keramiske topper eller støpjernstopper. Induksjonstopper har en større sikkerhet mot overoppheting, sier avdelingsleder Bjørn Nyrud i DSB. 

Fett i vifta
Dersom den tørrkokte kjelen eller frityrgryta med smultringer tar fyr, blir det særlig farlig hvis vifta over komfyren er full av fett. Fett tar lett fyr ved høye temperaturer.
   – Bruker du kjøkkenvifta regelmessig, bør den rengjøres ofte, filteret i avtrekksvifta minst hvert kvartal, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring. 
   17 prosent av norske husstander har en vifte som ble rengjort for mer enn ett år siden. Ytterligere 11 prosent husker ikke når det ble gjort sist, viser If-undersøkelsen.
   – Jeg er likevel positivt overrasket over at så mange som halvparten har rengjort avtrekksvifta i løpet av det siste halve året, sier han.

Flere typer
Det finnes komfyrvakter du kan montere selv, gitt at de kan plugges i eksisterende strømuttak. Dersom komfyrvakten er en del av den faste installasjonen og koblet fast til en strømkilde, skal jobben utføres av en elektriker.
   En komfyrvakt koster mellom 3000 og 4000 kroner.
   – Det er alltid tryggest å kjøpe fra en kjent og seriøs leverandør, da får du som regel en som fungerer som den skal, sier Nilssen.  
   Da SINTEF testet syv forskjellige komfyrvakter for DSB i 2011, ble det klart at kvaliteten varierer. Blant annet var noen litt for raske til å slå alarm.  
   Nylig kom den første norske produktstandarden for komfyrvakter, et tegn på at markedet blir modnere.
   – Den nye produktstandarden gjør at de enkleste modellene ikke tilfredsstiller kravene. En del av de tidligste modellene slo ut enten for tidlig eller for seint. Dessuten taklet de ikke at mange varme gryter sto på platetoppen samtidig, sier Bjørn Nyrud i DSB.
   En felles standard gjør det mulig for produsentene å teste på lik måte, som igjen vil gjøre det enklere å velge riktig type, sier han.

Kilde: Newswire/Foto: SINTEF/Svein Tønseth og Trygg og Sikker AS.

 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no