Meny
06.02.2013

Brett-hit løser gulvproblem

Veisalt og smeltet snø går løs på norske gulv. Men mange har skaffet seg en enkel løsning på problemet.
Vinteren er en tøff tid for gulv på grunn av snøen og veisaltet som vi drar med oss inn.

– Særlig vann er en hyppig årsak til skader på parkettgulv. Smeltevann fra snø bør tørkes bort med én gang, sier fagansvarlig Thomas Mohn i Gulvspesialisten.

Sand og grus under skoene lager små sår i overflaten som gjør at vannet lettere trenger inn.

Linoleumsfliser tåler i utgangspunktet vann litt bedre enn laminat og parkett, ifølge gulveksperten. Skadepotensialet avhenger av vannmengde og hvor lenge vannet får ligge.

– Hvis vannet får lov å trekke ned i laminat- eller fliseskjøtene, sveller de opp, og resultatet blir ikke veldig pent. Slike skader får du ikke reparert. Løsningen er å bytte gulv, sier Mohn.

Brett-hit
Ikke alle har tid til å sitte parat med klut hver gang små føtter kommer inn døra og sparker av seg vintersko med snø og slaps. Løsningen kan være å legge et midlertidig støvelbrett eller to på gulvet.

– Brettet er like genialt som det er enkelt. Det er laget av plast og har en kant som gjør at vann og salt blir værende, med plass til tre par sko på hvert, sier daglig leder Tommy Fredriksen i Biltema.

Brettene har blitt en hit. Innen våren regner Biltema med å ha solgt over 90 000 av dem. I løpet av to vintermåneder har det gått unna 22 000 stykker.

Fredriksen tror de har truffet et udekket behov.

– Møbel- og interiørbutikker har i svært liten grad spesialisert seg på typisk norsk vinter når det gjelder oppbevaring av fottøy. Skohyller med sprinkler er dårlig egnet når støvlettene er fulle av snø og salt, sier han.

Støvelbrettene er særlig egnet for barnehager og arbeidsplasser.

Dårlig løsning
Et parkettgulv kan motstå virkningen av salt og snø bedre hvis det settes solid inn med gulvlakk. Da får man også tettet skjøtene.

Men det er en dårlig løsning hvis gulvet fortsatt er noenlunde nytt.

– Fabrikklakken på nye gulv er som regel sterkere enn lakktypene du får kjøpt i butikk, så vi anbefaler at du ikke lakker et nyere gulv med mindre det er helt slitt. Lakken vil bare flasse av fordi den ikke får feste, sier Thomas Mohn i Gulvspesialisten.

For å få feste må fabrikklakken slipes ned, men da forsvinner som regel garantien i samme slengen. Avhengig av bruken anslår Mohn at det kan gå 10-15 år før et nylagt gulv må lakkes om.

Kilde: Newswire

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no