Meny
22.03.2021

Bodøselskap samlet inn rekordmengde nøter til resirkulering

Nofir AS er blant verdens største på innsamling og resirkulering av redskap fra fiskeri- og havbruksnæringa.


I 2020 samlet de inn en rekordmengde nøter fra oppdrettsbransjen – men de har ennå mer å gå på.
   – Vi har fortsatt et ønske om tettere samarbeid med enda flere i bransjen, det hadde kommet oss, næringa og ikke minst miljøet til gode, sier daglig leder Øistein Aleksandersen i Nofir AS.
   Han har vært med på en 13 år lang reise som begynte i Bodø. Ønsket den gang var å gjøre noe med de 15.000 tonnene redskap av plast fra fiskeri- og havbruksnæringa som årlig havner i havet – og det bare i Norge.
   Etter hvert har det blitt en kamp mot globalt marint avfall – og Nofir er i dag en av verdens største på innsamling og resirkulering av alt fra nøter til fortøyninger og garn.

Stadig bedre på resirkulering
Den største andelen av materialene Nofir mottar er nøter fra den norske oppdrettsnæringa.
   – I fjor samlet vi inn om lag 6241 tonn avfall og 4600 tonn av disse var oppdrettsnøter. Det er det meste vi noensinne har samlet inn. Målet til Nofir har hele tiden vært å møte den klare etterspørselen fra bransjen om en mer miljøvennlig og økonomisk ordning for avhending av kassert redskap – at vi når nye innsamlingsrekorder sier noe om at dette bare er blitt viktigere, sier Aleksandersen.
   Han mener det er et resultat av en mer miljøbevisst næring, og stadig større krav til bærekraft og fornybarhet.
   Ikke minst lønner det seg i økende grad å prioritere løsningene som er til det beste for miljøet.
   – Tradisjonelt har løsningen vært å legge disse materialene på deponi. Men deponi og forbrenning er mindre miljøvennlige avhendingsmetoder, og ikke minst er det kostbart. Å resirkulere er en vinn-vinn-situasjon for alle involverte, spesielt for næringa, som i stor grad lener seg på det fornybare og bærekraftige produktet sjømat er, og som trenger enkle og gode løsninger for avfallshåndtering, sier Aleksandersen, og legger til: – At det er mulig å innføre mer fornybare løsninger i alle ledd – fra service- og vedlikehold til hva man gjør med kassert redskap, lønner seg utvilsomt på lang sikt.

Skjær i sjøen
Å komme seg dit hvor Nofir er i dag har vært en krevende prosess, erkjenner Aleksandersen. Det har vært mange EU-direktiver og krav som skulle navigeres rundt, og både i 2012 og 2018 førte nye regler til at Nofir måtte bremse drastisk ned på driften.
   – Vi har brukt mye tid og energi på å gå lange runder med myndighetene. Det har vært en lang og byråkratisk prosess å få tillatelse til å gjenvinne oppdrettsnøter, fordi kobberimpregneringen som brukes i oppdrettsnæringa har definert nøtene som farlig avfall. I begynnelsen av 2020 fikk vi omsider avsluttet siste runde, og har siden da hatt alle tillatelser på plass og kan nå samle inn og gjenvinne for fullt.
   Dermed ble det rekordinnsamling av oppdrettsnøter for selskapet i fjor. Likevel er de ikke i mål.
   – Vi har mer kapasitet, og tror alle som har mulighet ville tjent på å velge den løsningen vi tilbyr. Vi jobber allerede med en stor andel av oppdretterne i Norge, men målet er selvfølgelig å samle inn enda mer. Det vinner alle på, avslutter Aleksandersen.


« Tilbake

 CMS by Makeweb.no