Meny
01.02.2024

Bilverkstedene må innfri nye krav

Nå må frie verksteder og kjeder sertifiseres gjennom en ny ordning for å sikre seg rett til viktig kjøretøyinformasjon. Bra for bileierne, mener bransjefolk.

MÅ TILFREDSSTILLE NYE KRAV: For å være sikret tilgang til fabrikantenes kjøretøyinformasjon må norske bilverksteder sertifiseres gjennom en ny ordning. (Foto: Colourbox)

Fra 1. februar er EU-reglene som stiller nye krav til merkeuavhengige verksteder gjort gjeldende i Norge. Disse må nå igjennom en sertifisering for å sikre seg tilgang til reparasjons- og vedlikeholdsinformasjon fra kjøretøyprodusentene og deres systemer.

– Det dreier seg om teknisk informasjon som behøves i bruken av diagnoseverktøy. Sertifiseringen blir en døråpner inn til nødvendig kunnskap om sikkerhetssystemer, programvare og avansert teknologi, sier Gjermund Hjell, kjedeleder i Automester.

En rekke av kjedens verksteder har allerede kvalifisert seg gjennom den nye ordningen, som heter Sermi (Security-Related Vehicle Repair and Maintenance Information). I tillegg har mange av de øvrige startet prosessen.

– For bileierne gir dette trygghet for at servicetilbyderen de ønsker å benytte har all relevant kunnskap om kjøretøyet. Den nye ordningen vil dermed bidra til å sikre reell valgfrihet på verkstedmarkedet, sier Hjell. 

Norge og Norden tidlig ute

Verksteder som omfattes av kravene bør skaffe seg Sermi-sertifikatet så raskt som mulig, ifølge sertifiseringsselskapet Kiwa, som jobber med implementeringen i Norge.

– I motsatt fall kan man oppleve at fabrikantene etter hvert blir tilbakeholdne med å dele informasjon, særlig når alle de store landene i EU har faset inn ordningen i løpet av våren, sier forretningsutvikler Roar Gudbrandsen i Kiwa.

De nordiske landene har vært tidlig ute med å gjøre reglene gjeldende.

– I Norge nærmer vi oss nå 150 sertifiserte verksteder, og antallet øker raskt. En konsekvens av ordningen er at også kunden som leverer bilen til service må legitimere seg. Det kan gjøre det vanskeligere for tyveribander å operere med stjålne biler over landegrensene.

Sertifiseringen forutsetter gyldig firmaattest, tilstrekkelig høy ansvarsforsikring og et rent strafferegister for medarbeidere som skal omfattes av autorisasjonen.

Sikrer bileiernes valgfrihet

Blant kjedemedlemmene i Automester har Prestmarken Bil i Hønefoss vært blant de første med å skaffe seg Sermi-sertifisering.

– Vi forstod raskt at dette vil bli en helt nødvendig godkjenning for å være sikret den kjøretøyinformasjonen vi er avhengige av for å gjøre en kvalifisert jobb på tvers av bilmerker. Det var ingen grunn til å vente, sier Erik Prestmarken, daglig leder for bilservice i bedriften.

Han mener at både verkstedene og kundene vil ha fordeler av ordningen.

– At vi stiller på lik linje med merkeverkstedene når det gjelder informasjon fra fabrikantene, gir også kundene visshet for at de kan velge den tilbyderen de foretrekker når det er tid for service eller reparasjon, sier Prestmarken.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no