Meny
02.02.2018

Bevaringsverdig fabrikk får nytt liv som moderne boligkvartal

Den bevaringsverdige bygningen blir modernisert og innvendig etterisolert med det diffusjonsåpne Ytong Multipor-systemet.

Den tidligere Freia sjokoladefabrikk på Rodeløkka i Oslo åpner i august dørene opp for byens studenter. Den bevaringsverdige bygningen blir modernisert og innvendig etterisolert med det diffusjonsåpne Ytong Multipor-systemet. Dermed lever den opp til energikravene i TEK10 og tilbyr et sunt og behagelig inneklima for de nye beboerne.
   På Rodeløkka i Oslo er håndverkerne godt i gang med et av byens nyeste boligprosjekter for studenter. Det er den tidligere Freia sjokoladefabrikk som blir gjennomgripende modernisert og forvandlet til studentboliger.
   Prosjektets formål er å kombinere velbevarte kulturminner med ny, moderne boligarkitektur i fire etasjer, og i august åpner Anker Studentbolig opp dørene til 133 nye studentboliger.

Innvendig etterisolering med diffusjonsåpent system
Blant dem som utfører prosjektet, som er tegnet av arkitektkontoret Halvorsen og Reine AS, er underentreprenør Kjeld Andersen fra Arctic Bolig, som ble leid inn til prosjektet av totalentreprenøren Betonmast Oslo AS. Kjeld Andersen og hans folk er noen av de første som har arbeidet med bygningen:
   – Bygningen er oppført på slutten av 1800-tallet og klassifisert som bevaringsverdig. Det betyr at fasadeuttrykket med de oppmurte teglsteinene ikke må endres i forbindelse med moderniseringen. Derfor kreves det en innvendig modernisering av fasadene for å få bygningen oppført til nåtidens energikrav i TEK10.
   Nettopp innvendig etterisolering er en løsning som stiller høye krav til byggteknikk og de materialene som brukes. Dårlig utført arbeid kan nemlig gi risiko for fuktproblemer. Derfor er etterisoleringen av den tidligere sjokoladefabrikken foretatt med det diffusjonsåpne Ytong Multipor-systemet som består av isoleringsplater, samt grunnpuss i 100 prosent uorganiske og gjenbrukbare naturmaterialer. Systemet utmerker seg blant annet ved å motvirke opphopning av fukt i ytterveggene, uten bruk av dampsperre, og bidrar dessuten til et sunt og behagelig inneklima siden platene «puster» naturlig.

Stort sett det eneste brukbare systemet
– Til en slik type oppgave hvor man etterisolerer eldre yttervegger av murstein innvendig, er Ytong Multipor stort sett det eneste brukbare systemet. Ikke bare er løsningen energimessig og fuktteknisk optimal, men man kan også enkelt gjenskape det helt riktige pussede utseende på veggene, forklarer Kjeld Andersen og fortsetter:
   – Dessuten er det enkelt å arbeide med systemet. Etter at veggene ble rettet opp har vi har limt opp Multipor-platene og pusset og slipt dem. Resultatet er flotte og glatte vegger som er med på å bevare bygningens opprinnelige utseende og den historiske sjarmen, avslutter han.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no