Meny
23.02.2018

Bergen på vei til å bli en smart by

Intelligent teknologi forandrer norske byer og gjør dem smarte.

Bergen tar ett steg videre mot å bli en smart by ved å investere i et nettverk av oppkoblet gatebelysning som skal sikre bedre lys på veiene, gi økt sikkerhet og redusere energiforbruk og vedlikehold av belysningen.
   Det skal bli grønnere å lyse opp veiene i Bergen kommune. Derfor har bystyret satt i gang et stort prosjekt som i løpet av de neste årene skal skifte ut de gamle konvensjonelle gatelysene med ny intelligent og energisparende gatebelysning. For byen vil det bety opp mot 70 prosent energibesparelse, og ikke minst en investering i fremtidens digitale og smartere Bergen.
   12 000 gatelys skal skiftes i løpet av de kommende årene, og med det skybaserte lysstyringssystemet Philips CityTouch får Bergen etablert et fremtidssikret nettverk. Den smarte infrastrukturen for belysning gjør at Bergen i fremtiden også kan koble andre ting på gatebelysningen, det er for eksempel mulig å koble til sensorer for måling av luftforurensning og trafikk.
 
Stor interesse for energibesparelser
Norske kommuner får i større og større grad øynene opp for de mange klimafordelene ved å skifte ut de gamle konvensjonelle gatelysene med moderne intelligent LED-belysning. Også i Sør-Rogaland har de investert og skal de neste årene installere 18.000 intelligente gatelys fra Philips Lighting.
   – Vi opplever stor etterspørsel fra kommunene nå. Mange byer har gatebelysning som er 30 år gammel og det er mulig å oppnå opp til 70 prosent energibesparelser, økt sikkerhet og redusert vedlikeholdsarbeid med LED-teknologi og connected lighting, sier Bjørn Rune Steinsland, Sales Manager utendørs, Philips Lighting Norway.
 
Fremtidssikret belysning
Montering av de 12 000 nye gatelysene starter i 2018. Etter planen skal prosjektet avsluttes i slutten av 2019, og da vil man kunne finne de 12 000 gatelysene i styringssystemet hvor det vil være mulig å fjernstyre og overvåke gatebelysningen. Med dette reduserer man vedlikeholdskostnadene, samt at det blir mulig å justere lysstyrken ved behov, direkte fra en pc.
   – Akkurat som vi begynner å bli vant med det til hjemmebruk, blir Bergens gatelys nå en del av den smarte æra med tilkoblingen til Internett. Det at gatebelysningen er mulig å styre, gir både kommunen og byens innbyggere en hel del fordeler på lang sikt. Lyset kan for eksempel skrus opp hvis det er fest eller arrangementer i byen, eller lysstyrken kan skrus ned i sommerperioden. Det er bra for det sosiale liv i byen og gir gatelysene en annen funksjon enn bare å vise vei for bilistene, sier Bjørn Rune Steinsland.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no