Meny
31.08.2015

Befester sin posisjon i Norge, Sverige og Finland

Etman Distribusjon har klare vekstambisjoner på det norske, svenske og finske proffmarkedet. – Vi er godt etablert i Norge med flere hentelagre og begynner nå å oppnå tilsvarende vekst i Sverige, sier salgssjef Per Odd Salberg i selskapet. – På sikt kan det være aktuelt å gå inn på det europeiske markedet.

Etman Distribusjon og ETM Øst omsatte i 2014 for nærmere 200 millioner kroner. I 2015 forventer selskapene en omsetningsøkning på mellom 5 og 10 prosent. – Det er en utvikling vi er godt fornøyd med, understreker Salberg.

Alternativ leverandør
Etman er en alternativ leverandør av installasjonsmateriell for det profesjonelle installasjonsmarkedet. – Vår styrke er at vi produserer egenutviklet elektromateriell, plastkomponenter og kabler som følger gjeldende normer/regler for det europeiske markedet, sier Salberg. Han kan fortelle at det er ETM Electrical Co. Ltd med fabrikk i Kina som produserer elektromateriellet. ¬Fabrikken er lokalisert i Changzhou, som er et av Kinas mest attraktive produksjonsområder. Den kombinerer høy kvalitet med lave produksjonskostnader. Det sikrer installatører produkter til konkurransedyktige priser.

Selskapsoppbygging
I Norge består Etman av tre selskaper. Holdingselskapet ETM International ASA har kinesiske og skandinaviske eiere, som igjen eier ETM Distribusjon AS og er medeier i ETM Øst AS. ETM Distribusjon AS har hovedkontor i Egersund med hentelagre/avdelinger i Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. ETM Øst AS opererer på Østlandet med hovedkontor på Ensjø i Oslo og avdelinger i Drammen og Kjeller.
 
Strenge krav
I 2001 startet ETM Electric i Kina utvikling og produksjon av elektrisk utstyr for de store varehusene i Europa. Noen år senere utvidet fabrikken sitt sortiment med elektromateriell for det norske proffmarkedet, og etter hvert det skandinaviske elektromarkedet. Produktene består av skjult materiell, som bokser, rør og festemateriell, og kompletterings utstyr som brytere stikk og koplingsbokser. Fabrikken har også lagt ned store ressurser i utvikling av moderne belysning bl. a. LED produkter med stor etterspørsel i Skandinavia.
   – Norge og Sverige har et av verdens strengeste krav til elektromateriell, sier Salberg. Han legger til at det legges stor vekt på kvalitetssikring og kontroll. – Vår fabrikk er ISO-9002- og 14001-sertifisert og har over 150 produktsertifikater fra NEMKO/SEMKO. Dette er avgjørende for å oppfylle forskriftsmessige krav.

Stor etterspørsel
I 2008 ble ETM Distribusjons første avdeling etablert i Trondheim med eget hentelager. Årsskiftet 2008/2009 kom finanskrisen. – I et presset marked fikk mange installatører øynene opp for vårt elektromateriell. Etterspørselen ble så stor at vi bygde opp et landsomfattende salgsapparat, og med hentelagre flere steder i Norge, sier Salberg. – I kjølvannet av suksessen i Norge ble Etman Distribution AB etablert i Sverige. Dette er et marked i sterk vekst. Samtidig inngikk vi en samarbeidsavtale med en finsk partner for å styrke vår tilstedeværelse her. På ett eller annet tidspunkt kan det bli aktuelt å etablere tilsvarende selskapsstruktur i Finland som i Sverige, sier Salberg. På sikt utelukker han ikke å gå inn på det europeiske markedet.

Skal fronte markedet
I Norge har Etman tilsammen 45 ansatte, i Sverige 5, mens fabrikken i Kina har 345 medarbeidere, som produseres egenutviklet elektromateriell i henhold til gjeldene standarder.   
   – Nå har vi utvidet produktsortimentet med egenproduserte LED-downlights og armaturer. Markedet er i en rivende utvikling. Det krever at vi hele tiden er i front med lansering av nye innovasjoner i verdensklassen, sier Salberg.
   – Vårt nedslagsfelt er eneboliger og leiligheter. Tilbakemeldingene fra installatører er entydig positive. I et presset marked mener de det er avgjørende å ha en samarbeidspartner som bidrar til god lønnsomhet i prosjektene, sier Salberg. – Vi har redusert antall ledd i verdikjeden til bare ett. Dermed slipper våre kunder å forholde seg til både agenter, grossister og andre salgsaktører, som er med på å fordyre sluttproduktet.

Godt mottatt i markedet
I november i fjor åpnet Etman ny avdeling i Tromsø, og like før påske ble det nye hentelageret til ETM Øst åpnet på Ensjø. – Nyetableringene er blitt godt mottatt av lokale installatører, sier Salberg. Han kan fortelle at også avdelingene i Bergen, Stavanger og Trondheim opplever sterk trafikkvekst.

Rikt produktutvalg
Det nye hovedlageret på Ensjø, som er på 2100 kvadratmeter, tilbyr også installatørene et rikt utvalg av elektromateriell.  – Vi er midt i hjertet av Oslos største byggeplass, og vårt fokus er primært rettet mot boligmarkedet. I takt med økt boligproduksjon regner vi fortsatt med økt omsetning og vekst. Her betjener vi det profesjonelle installatørmarkedet på Østlandsområdet, som omfatter Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland, Østfold, Buskerud og Vestfold. I tillegg til hovedlageret har ETM Øst lagre i Lillestrøm og Drammen. Fjorårets omsetning var på ca. 60 millioner kroner. Her kan vi med stolthet fortelle at virksomheten tre år på rad er blitt kåret til gasellebedrift. Det er en utmerkelse som deles ut av Dagens Næringsliv i samarbeid med Dun & Bradstreet.

Stor pågang
– Pågangen fra så vel gamle som nye kunder har vært stor siden det nye hentelageret på Ensjø i Oslo ble åpnet like før påske. Med det nye lageret er vi nå i stand til å dekke en stadig økende etterspørsel etter våre produkter. I et konkurranseutsatt marked er installatører på leting etter leverandører som kan levere elektromateriell til fornuftige priser, sier daglig leder Henning Berg. Han legger til at ETM Øst har planer om å bygge flere avdelinger på Østlandsområdet. – Veksten i boligbyggingen øker.  Skal vi klare å betjene kundenes behov, må vi være til stede der utbyggingen er størst, avslutter han.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no