Meny
14.02.2019

Bedre pasientbehandling med norsk e-helseteknologi

- Gir pasienter bedre livskvalitet og frigjør kapasitet i helsevesenet

Calpro har utviklet e-helseteknologien CalproSmarttm som gjør at IBD-pasienter kan overvåke sykdommen hjemme og rapportere til legen via en mobilapp. Nå har Nordsjællands Hospital som første sykehus i Norden tatt den i bruk og farmasiselskapene Janssen Pharmaceutica NV og MSD tar teknologien ut i verden.
   - Digitalisering i helsesektoren for effektivisering og bedre pasientløsninger er et satsingsområde for myndigheter og farmasiindustrien. Vi er et lite selskap og veldig stolt av å ha utviklet fremtidsrettet teknologi som kan gi pasienter verden over bedre livskvalitet, samtidig som den frigjør ressurser i helsevesenet, sier Anne Thjømøe, adm. direktør i Calpro.

Startet med medisinsk oppdagelse på 80-tallet

Calpro ble etablert i 1993 av tre norske forskere som på 80-tallet oppdaget proteinet Calprotectin. Proteinet, som er en generell markør for inflammasjon, slippes ut i avføringen når pasienter med IBD (Inflammatory Bowel Disease) får betennelse i tarmen. IBD er fellesbetegnelsen på kroniske betennelsessykdommer i tarmen og de to vanligste er ulcerøs kolitt og Crohns sykdom.  
   Gründerne utviklet teknologi for måling av proteinnivået som avdekker graden av betennelse og dermed hvor syk pasienten er. Disse testene brukes i store deler av verden for å overvåke sykdommen og gi nøyaktig behandling.  

Store fordeler for både pasient og helsevesen

Nå kan disse pasientene slippe å måtte reise til sykehuset eller sende avføringsprøver, som kan ta uker å få svar på. Men kanskje viktigst – pasienten unngår å merke sykdommen på kroppen i det hele tatt. Med hjemmetesten CalproSmart kan pasienten selv preventivt måle proteinnivået, få vite resultatet som sendes automatisk til legen umiddelbart via en applikasjon på mobilen.
   - Teknologien er vinn-vinn for både pasient og helsesektoren. Den frigjør kapasitet fordi mange konsultasjoner kan gjøres per telefon eller e-post. Pasienten får raskere og mer tilpasset medisinsk oppfølging, noe som reduserer behov for akuttbehandling, innleggelse og unødvendig koloskopering. Testen kan vise tilbakefall før pasienten selv merker symptomene og legen kan iverksette medisinering i henhold til testresultatene, forteller Anne Thjømøe.

Første sykehus ut
Professor Pia Munkholm har samarbeidet med Calpro i en årrekke og gjort flest studier på selskapets produkter. Hun har nå fått godkjent bruk av CalproSmart i sin e-helseklinikk ved Nordsjællands Hospital i Danmark, som med dette er første sykehus i Norden som tar teknologien i bruk i klinisk praksis.
   - Vi er veldig glad for å kunne tilby pasientene mulighet for kontroll over egen sykdom. For mange er den nesten invalidiserende, men med appen kan man følge symptomene og få råd i god tid, sier Pia Munkholm.
   De rundt 2000 pasientene skal altså overvåke calprotectin-verdiene hjemmefra i stedet for å dra på sykehuset.
   - Tilbakemeldingene fra de som har tatt i bruk app-en er utelukkende positive. I dag bruker både pasienter og helsevesenet store ressurser på å behandle sykdomsutbrudd ambulant og ved innleggelser som kunne vært unngått, forteller Munkholm.
   Farmasiselskaper ser stort potensial i å støtte pasienter og helsepersonell
For rundt to år siden inngikk Calpro en stor avtale med det internasjonale farmasiselskapet MSD om distribusjon i Europa. CalproSmart testes nå ut ved sykehus i land som Nederland, Belgia, Tsjekkia, Israel og Italia med mål om å implementere den i klinisk praksis. Nå har Calpro også inngått en avtale med Janssen Pharmaceutica NV, et datterselskap av farmasigiganten Johnson & Johnson.
   - Bare i Europa anslås det at så mange som 2,5-3 millioner mennesker har IBD. Teknologien har et stort nedslagsfelt etter hvert som myndighetene ser fordelene med å utnytte smart e-helseteknologi, sier Thjømøe.

Slik fungerer CalproSmart:

Pasienten får opplæring av en gastrosykepleier og et testkit med hjem. En avføringsoppsamler monteres på toalettet og en prøvetakingspinne samler opp litt avføring i et reagensrør med en spesiell væske. Ekstraktet dryppes på en testkassett. Etter 15 minutter fremkommer to fargelinjer som fotograferes via CalproSmart-app’en på mobilen. CalproSmart-app’en gir umiddelbart resultat på mobilskjermen hvor grønn, gul og rødt indikerer hhv. mild, moderat og alvorlig grad av betennelse. I tillegg vises calprotectinverdien i milligram per kilo. Resultatet sendes rett til behandlende lege. Se informasjonsfilm her: https://www.youtube.com/watch?v=xn16BkDDUcY

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no