Meny
23.06.2015

Bærbar røykvarsler til feriebruk

Én av tre nordmenn har liten tillit til brannalarmanlegget ved utenlandske hoteller.

Enda flere tror heller ikke rømningsveiene holder mål. Likevel tar bare sju prosent med egen reiserøykvarsler på ferie. Det viser nye tall fra Reiseundersøkelsen 2015 fra Europeiske Reiseforsikring, utført av TNS Gallup.
   Mindre enn halvparten av de reisende regner med at brannsikkerheten er sammenlignbar med norsk standard. Derimot er det 39 prosent som unnlater å ta stilling til dette, eller rett og slett helst ikke vil tenke på det.

Booker inn i brannfeller
– Det er dessverre en del nordmenn som booker seg inn i brannfeller på utenlandsferien i sommer, som regel uten at de er klar over eller tenker over det selv. Både i deler av Europa og i andre deler av verden råder en helt annen sikkerhetskultur, mindre krav til tekniske tiltak og et slappere kontrollregime enn hva vi har her hjemme, advarer Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.
   Han ber nordmenn som skal på utenlandsferie gjøre mer for å sikre seg:
   – 200 kroner og tre minutter kan være nok. Kjøp inn en reiserøykvarsler, så er du tryggere på at du blir vekket om det er røyk i rommet. Bruk noen minutter på å sette deg inn i hotellets brannrutiner, og særlig hvilke rømningsmuligheter du har. Prøv gjerne rømningsveiene, anbefaler Kalheim.

Farlig passivitet
Nær to av tre svarer i Reiseundersøkelsen at de leser sikkerhetsplakaten på hotelldøren. 50 prosent sier de ser etter skilt for nødutganger og slokkeutstyr i korridorene, mens kun seks prosent oppgir at de prøver fysisk ut én eller flere rømningsveier. 25 prosent gjør ingen av delene.
   – Det bekymrer oss at så mange inntar en farlig passiv holdning til sin egen og familiens sikkerhet ved overnatting på hotell i utlandet. Ved brann går ting veldig fort, og det er lett å få panikk. Da er det for sent å begynne å lese seg opp på hvordan man skal opptre, og man er overlatt til tilfeldighetene, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.
   Siden 1970-tallet er det registrert over 50 større katastrofebranner i hoteller verden rundt. Til sammen har disse brannene krevd over 1 700 menneskeliv. Så sent som i mai i år omkom seks personer i en hotellbrann i Schneizlreuth i Tyskland.

Utrygg leietrend
Stadig flere nordmenn bytter ut hotellferie med privat leie av leiligheter og bolighus i utlandet. Både Brannvernforeningen og Europeiske Reiseforsikring oppfordrer folk til å tenke sikkerhet også når de velger leiebolig.
   – I et hotell kan du forvente et minimumsnivå av sikkerhet, og der er det som regel ansvarlige du kan ta det opp med om du ikke føler deg trygg. I det private leiemarkedet kan dette være vanskeligere. Røykvarslere finnes sjelden, og du er i mange tilfeller overlatt til deg selv hvis det skjer noe, påpeker Dagfinn Kalheim.

Kilde: mynewsdesk.com

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no