Meny
01.03.2019

Anerkjent designpris til automatisk luseteller

Den automatiske lusetelleren SpectraLice har blitt belønnet med DOGA-merket for design og arkitektur i 2018. Ecotone har samarbeidet med designhuset EGGS design om utviklingen av kamerasystemet.

Daglig leder Ivar Erdal i Ecotone forteller at de har tatt sikte på å utvikle et funksjonelt system med høy grad av nytteverdi for brukerne.
   – Samtidig har det vært viktig for oss at SpectraLice skulle nå markedet raskest mulig, sier han.

Fremragende bruk av design
Stiftelsen Design og Arkitektur Norge (DOGA), som har som hovedmål å støtte design- og arkitekturdrevet nyskaping, deler hvert år ut DOGA-merket. En fagjury vurderer alle søkere basert på kriterier som grad av nyskaping, estetikk, funksjon, samfunnsverdi, miljøverdi og økonomisk verdi.
   Ivar Erdal og Espen A. Jørgensen mottok prisen på vegne av henholdsvis Ecotone og EGGS design under en prisutdeling hos DOGA 10. januar.
   – Å motta DOGA-merket er en anerkjennelse vi setter pris på, særlig siden det er en kompetent fagjury som har vurdert SpectraLice opp mot viktige forretningsmessige faktorer. Vi må rette en spesiell takk til EGGS design for uvurderlig bistand, sier Erdal.
   SpectraLice rulles i disse dager ut i markedet, og er for tiden i en piloteringsfase der utvalgte oppdrettere er med som partnere.

Identifiserer lusa automatisk
SpectraLice er et hyperspektralt kamera, med en bildesensor som registrer langt flere farger enn tradisjonelle kameraer. Kameraet bruker lusas unike lyssignatur til å identifisere parasitten på fiskekroppen. En sensor på merdkanten registrerer og sender data videre til analyse.

Designdrevet utvikling i vinden
Head of Ocean Space og prosjektleder for SpectraLice i EGGS design, Espen A. Jørgensen, sier at havbruksnæringa har modnet mye de siste årene – og at teknologileverandørene har hentet lærdom fra andre maritime næringer. Dette betyr økt konkurransekraft.
   – Norske produkter som leveres i havrommet er kjent for å være av høy kvalitet, men også ha høy pris. Veletablerte norske aktører i maritim industri har over tid opplevd sterkere konkurranse fra utlandet, spesielt etterhvert som konkurrentene har lyktes i å viske ut den opplevde forskjellen i kvalitet. Det har ført til at norske selskaper har blitt flinke til å sette god design høyt på prioriteringslista.
   – Ecotone er et selskap som har skjønt at design er viktig, og at god design betyr langt mer enn bare et produkt som ser bra ut. Gode produkter har også et intuitivt og pent brukergrensesnitt, og et smart utvalg av funksjoner, sier Jørgensen.

Juryens begrunnelse
«Dette produktet griper rett inn i et viktig område for norsk laksenæring: hvordan man kan bekjempe lakselus på en bærekraftig og miljømessig forsvarlig måte. Det er jo ingen tvil om at norsk laks representerer ikke bare store inntekter for Norge, men også bekymringer knyttet til dyrevelferd og medisinbruk. Ved å få bedre og mer detaljert oversikt over lus i en bestand kan man målrette behandlingen bedre, og spare både fisken og miljøet for unødig belastning», skriver DOGA-juryen i sin begrunnelse.
   Juryen fortsetter med å understreke at produktet både er tiltalende og funksjonelt.
   «Vi opplever SpectraLice som et produkt som er både godt designet og godt tenkt. Selve objektet har en tiltalende utforming med god bruk av materialer og fin integrasjon av funksjoner. At det også reduserer risikoen for skader som oppstår ved manuell telling av lakselus, er også et pluss. Likevel er det den nyskapende miljødimensjonen som imponerer mest – fordi den så tydelig kan bidra til økt effektivitet og bærekraftig vekst i bransjen.»

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no