Meny
11.08.2016

Andrew Wiles mottok Abelprisen av H.K.H. Kronprins Haakon

Under en høytidelig seremoni i en nær fullsatt og vakkert pyntet Universitets Aula i Oslo tirsdag 24. mai fikk Sir Andrew Wiles fra Universitetet i Oxford overrakt Abelprisen av H.K.H. Kronprins Haakon. Wiles mottok prisen på 6 millioner norske kroner «for sitt oppsiktsvekkende bevis på Fermats siste teorem ved hjelp av modularitetsformodningen for semistabile elliptiske kurver, noe som innledet en helt ny æra innen tallteori». – Få resultater har en så rik matematisk historie og et så dramatisk bevis som Fermats siste teorem, sa Abelkomitéleder John Rognes i sin tale under prisutdelingen.

En matematisk bragd
Andrew Wiles er en av svært få matematikere, om ikke den eneste, som har oppnådd å skape overskrifter over hele verden ved å bevise et teorem. I 1994 løste han Fermats siste teorem, som på den tiden var det mest berømte, langvarige og stadig uløste problemet i fagets historie.
   Wiles' bevis var ikke bare høydepunktet i hans karriere – og et epokegjørende øyeblikk for matematikken – men også kulminasjonen av en bemerkelsesverdig personlig reise som hadde begynt tre tiår tidligere.
   I 1963, da han bare var ti år gammel, fant Wiles et eksemplar av en bok om Fermats siste teorem i det lokale biblioteket. Han ble fengslet av problemet som hadde vært uløst i tre hundre år. – Jeg visste fra det øyeblikket av at jeg aldri ville gi slipp på det. Jeg måtte bare løse det, sier Wiles.

Skal belønne og stimulere fremragende forskning
Den Berlin-baserte filmskaperen og matematiker Ekaterina Eremenko har besøkt Andrew J. Wiles ved University of Oxford.  I Eremenkos film, som ble vist under prisutdelingen, deler Wiles sine tanker om livet og matematikken.
   Professor Ole M. Sejersted, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, kom i sin åpningstale inn på prisens historie og målsetting. Ved siden av å belønne og stimulere fremragende forskning i matematikk skal Abelprisen også bidra til å skape interesse for matematikk blant barn og unge. Unge æresgjester under Abelprisutdelingen var vinnerne fra fem matematikkonkurranser; nemlig Unge Abel, Abelkonkurransen (Norge), Skolornas matematiktavling (Sverige), Georg Mohr-Konkurrencen (Denmark), and Tag der Mathematik (Tyskland). Ingunn Valbekmo mottok Holmboeprisen av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen 23. mai, var også til stede.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no