Meny
12.08.2023

Amerikanske forskere skal ha klart å gjenta fusjonsbragd

Forskere ved et laboratorium i California sier de igjen har klart å hente ut energi fra en kjernefysisk fusjonsreaksjon – mer enn i forrige forsøk.

Her jobber teknikere med vedlikehold av fusjonsreaktoren. 


Da forskerne ved Lawrence Livermore National Laboratory lyktes for første gang i desember i fjor, ble det omtalt som et gjennombrudd i forskningen på fusjonsenergi.

I et nytt forsøk 30. juli skal de ikke bare ha gjentatt bragden, men også ha hentet ut mer kraft enn forrige gang. En talsperson for laboratoriet sier at resultatene skal analyseres videre.

Forskerne bruker laser for å få atomkjerner til å smelte sammen. I denne såkalte fusjonsprosessen omgjøres noe av massen til energi. Dette er i prinsippet det samme som foregår i sola, der hydrogenatomer smelter sammen og danner helium.

I desember pumpet forskerne 2,05 megajoule energi inn i sine lasere, og genererte 3,15 megajoule i den kortvarige reaksjonen som oppsto, opplyser USAs energidepartement.

Forskningen på fusjonsenergi har pågått i flere tiår. I motsetning til tradisjonell atomkraft, er det ikke nødvendig med radioaktivt drivstoff som uran. Et gjennombrudd for denne teknologien kan bidra til å dempe klimaproblemene hvis det blir praktisk mulig å ta den i bruk.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no