
Alt avhenger av hvordan du tilbereder poteten
Forskerne har undersøkt om måten vi tilbereder poteter på kan ha sammenheng med risiko for å få diabetes 2. Kun én metode bør vi styre unna, konkluderer de.

Tidligere hadde poteten en selvskreven plass på den norske middagstallerkenen.
Men de siste 30 årene er potetforbruket i Norge nesten halvert, fra 29 kilo i året til bare 17 kilo, ifølge tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Vi spiser heller andre karbohydrater, som for eksempel pasta, ris, byggryn og quinoa.
Er poteten blitt for kjedelig? Eller skyldes det at den har fått et ufortjent dårlig rykte?
Nå har amerikanske forskere sett på forskjellige måter å tilberede potetene på og hvordan de påvirker helsen.
Pommes frites kom dårlig ut
De som spiste pommes frites tre ganger i uken, hadde høyere risiko for å utvikle diabetes 2 sammenliknet med dem som bare spiste det én gang i uken eller mindre.
De som derimot spiste poteter tilberedt på andre måter, som potetmos, kokte eller bakte poteter, hadde ingen høyere risiko.
Studien ble nylig publisert i tidsskriftet BMJ.
Amerikanere spiser mye pommes frites
– Ingen tidligere studier har sett på hvordan potetene faktisk blir tilberedt, som for eksempel frityrstekte versus kokte eller bakte, eller hva folk spiste istedenfor potet, sier Seyed Mohammad Mousavi, forsker ved Harvard University til The Washington Post.
Han er en av forskerne bak den nye studien.
Mousavi og kollegaene brukte data fra befolkningsregistre som spenner over flere tiår og som inkluderer 200.000 amerikanere.
Mye vi allerede vet om potet
Ifølge forsker Jacob Juel Christensen ved Universitetet i Oslo er potetens gode egenskaper kjent. I de nye kostholdsrådene, som Christensen selv har vært med på å utarbeide, blir vi anbefalt å spise både mer kokt og bakt potet.
– Ikke bare fordi det er sunt, men fordi det er klimavennlig, sier han.
En stor norsk studie fra 2024 viser at poteter kan gi flere et lenger liv.
– Men selv om dette er noe vi visste fra før, er det fint å informere om såpass store amerikanske studier, sier Christensen.
Så hvorfor er pommes frites så usunt? Hvorfor anbefales vi å spise mer poteter, bare ikke de som er frityrstekte?

Hovedårsaken er alt fettet
Det er mye fett i frityrstekte poteter i forhold til potet, og det bidrar til at du overspiser:
– Ja, det er potet – men her legger vi til fett og salt, og noen har til med sukker i frityroljen. Fettet får stå og trekke inn, og maten blir veldig energitett. Før du vet ordet av det, har du spist mye mer energi enn du trenger, men du har kanskje fortsatt lyst på mer. Det er mye kalorier i pommes frites, men lite fiber og protein, så det gir lite metthetsfølelse, sier kostholdsekspert Tine Sundfør i denne saken på forskning.no.
Poteter har fått et dårlig rykte
Grunnen til at den vanlige poteten har fått så dårlig rykte, er typen karbohydrater den inneholder. De gjør at blodsukkeret vårt øker ganske mye etter at vi spiser den, sammenlignet med andre grønnsaker, ifølge Norsk helseinformatikk.
Men selv om poteter gjør at blodsukkeret vårt øker, betyr ikke det at dette i seg selv fører til diabetes 2.
I den store norske studien fra 2024 så forskerne på hvordan det har gått med 77.000 nordmenn over en periode på 40 år.
– De som spiste i snitt to poteter om dagen, viste seg å ha redusert risiko for å dø. Våre anslag er også at for hvert 100. gram høyere inntak av poteter per dag, var risikoen for å dø og risikoen for å dø av akkurat hjerte- og karsykdom, fire prosent lavere, fortalte Erik Arnesen, forsker ved Universitetet i Oslo, til forskning.no.
På 1970- og 80-tallet var kokte poteter faktisk en av de fremste kildene til kostfiber i kostholdet. De bidro også med blant annet vitamin C og kalium.
Viktig brikke i puslespillet
Den nye studien er en såkalt kohortstudie.
Les hele artikkelen her: