Meny
29.03.2022

ABB bidrar til avkarbonisering av fjernvarme nær verdensarv i Esbjerg

ABB vil levere integrert, elektrisk infrastruktur for sjøvannsvarmepumpe for å levere grønn varme til over 100 000 innbyggere i Esbjerg .

Innovativt 50 MW varmepumpesystem vil bruke fornybar energi fra vindparker og trekke ut varme fra sjøvann (Foto: DIN Forsyning).

Urbane områder står for over 70 prosent av verdens CO2-utslipp, med oppvarming og kjøling som representerer den største andelen av energiforbruket. Å levere bærekraftig og rimelig oppvarming og kjøling til byer er derfor en prioritet i kampen mot klimaendringer.
   ABB vil levere en komplett pakke med elektrifisering, instrumentering, styring, motorer og frekvensomformere for sentralen til varmepumpen. Den vil være verdens største sjøvannsvarmepumpe basert på CO2 som kjølemiddel. Med Esbjerg nær UNESCOs verdensarvområde Vadehavet1, var valg av riktig pumpe avgjørende.       Sjøvannsvarmepumpesystemet på 50 MW fra MAN Energy Solutions, en mangeårig kunde av ABB, konverterer elektrisk energi til termisk energi og bruker toksikologisk sikker CO2 som kjølemiddel i hele systemsyklusen.
   - Med en grunnsteinen for en fleksibel og bærekraftig fjernvarme er vår visjon å fortsette å skape grønne kvalitetsalternativer innen fornybar strømproduksjon, sier Christian Udby Olsen, administrerende direktør i DIN Forsyning.
   Som en del av deres 2030-strategi for en 100 prosent fossilfri varmeproduksjon, med null tap av ressurser, utvikler DIN Forsyning et nytt, hybrid fjernvarmeanlegg basert på fornybart. Det skal erstatte varme som i dag leveres av Esbjergs kullfyrte varmekraftverk. Kraftvarmeverket produserer omtrent halvparten av all fjernvarme til Esbjerg. Det skal avvikles i april 2023. Da skal DIN Forsyning være klar med alternative varmekilder til fjernvarmen, som kan redusere primærenergiforbruket med 50 prosent og generere lavkarbonenergi fra varmepumper.
   ABBs teknologi vil bidra til å erstatte det kullfyrte anlegget som den viktigste varmekilden for Esbjerg og bidra til å redusere karbonutslippene i byen. Den nye teknologien tas også i bruk for å sikre at hele varmenettet kan drives fra fornybar energi og distribueres til anlegget, gjennom forbindelse til havvind i Nordsjøen. I tillegg vil ABB levere en mellomspennings frekvensomformer, motorer, samt elektriske og styringsløsninger for å støtte den høye effektiviteten til systemet og god kontroll av den omfattende varmepumpen.
   - Fjernvarme er en viktig del av Esbjergs ambisjon om å bli CO2-nøytral innen 2030. Teknologien til partnere som ABB er medvirkende til vår evne til å revolusjonere fremtiden for fjernvarme, som vil være basert på nye, grønne løsninger. Vi tror at denne tilnærmingen vil gi gjenklang både i Danmark og resten av verden, legger Christian Udby Olesen til.
   - ABB har fokus på bærekraft i alt vi gjør for å muliggjøre energieffektive, lavkarbondrift og støtte utviklingen av nye og fornybare energimodeller. Prosjektet for å endre fjernvarmesystemet og gi en grønnere løsning for innbyggerne i Esbjerg er spesielt spennende for oss, forteller Per Erik Holsten, leder for ABB Energy Industries i Nord-Europa.

Kilde: NTB Kommunikasjon

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no