Meny
17.10.2019

Å banke kabler tilhører fortiden

Det er enorm utvikling i elektrobransjen. Følger man ikke med i timen risikerer man å bli raskt utkonkurrert, mener daglig leder i Fjell Elektrikeren, Sindre Bakkene.

– Trådløse styringssystemer er fremtiden, og noe alle elektrikerfirmaer bør ha kunnskap om, sier daglig leder i Fjell Elektrikeren, Sindre Bakkene.
   Fjell Elektrikeren holder til i Oslo, og har spesialisert seg på elektro-installasjoner for rehabiliteringsprosjekter og nybygg. Nå arbeider elektro-bedriften med et spennende prosjekt i Munthes gate i Oslo, der et tidligere kontorbygg er forvandlet til ni fremtidsrettede leiligheter. Et typisk prosjekt for elektrikerfirmaet.
   – Oppdraget innebærer komplett elektrisk installasjon med styringssystemet Eaton xComfort. Styringssystemet sørger for intelligent styring av lys og varme i boligene. Dette har blitt vanligere og vanligere de siste årene, og burde være standard i alle nye boliger, sier Bakkene.

Mer effektiv elektroinstallasjon

Han forklarer at elektroinstallasjonen går raskere med et trådløst styringssystem.
   – Elektroinstallasjonen utføres omtrent 30 prosent raskere når vi benytter trådløs Eaton-teknologi. Dette er fordi det kan være tidkrevende å lage føringsveier for kabler. Når man slipper å borre hull i vegger og fliser reduseres også faren for at feil oppstår og prosjektet forsinkes. Brytere kommer ferdig pre-konfigurert, og festes enkelt til veggen med dobbeltsidig teip.
   Bakkene mener at et trådløst smarthussystem er av stor verdi for sluttkunden, og at det representerer oppsalgsmuligheter.
   – Boligkjøperen får en mye mer moderne bolig som er klargjort for smarthusoppgraderinger, der det er enkelt å spare miljøet for unødig energibruk. Det fører også til at man sparer penger på strømregningen.
   Norges største boligbygger, Veidekke, satser også på trådløs styring. Nylig gjorde Veidekke om på allerede vedtatte planer for å få på plass trådløs styring i 262 leiligheter som bygges på Storo.

Boligkjøpere ønsker miljøvennlige hjem

Daglig leder i Privatmegleren Nye Boliger Oslo, Eirik Lande, mener mange boligkjøpere er forvirret over smarthus-begrepet.
   – Vi erfarer at teknologi blir viktigere for boligkjøpere, samtidig er det nok en viss forvirring knyttet til hva smarthus egentlig er. Før handlet smarthus i stor grad om komfort, nå er stadig flere boligkjøpere opptatt av å leve miljøvennlig. Å styre energien i boligen på en hensiktsmessig måte er en viktig del av dette, og jeg tror «grønne-boliger» vil bli mer attraktive for boligkjøpere fremover, forklarer Lande, som har 20 års erfaring med boligsalg.
   Eiendomsmeglerens tanker støttes av en europeisk undersøkelse som ble lagt frem under forbrukerelektronikkmessen IFA i september 2019. Her kommer det frem at over 60 prosent mener energibesparelser er den største fordelen med intelligent styring av varme.
   – Å være miljøbevisst er både viktig og trendy i Norge i dag. Jeg tror fremtidens boenheter vil bli mer kompakte og ha styringsteknologi som gjør boligene mer miljøvennlige, sier Lande, og presiserer at smarthusteknologi representerer en mulighet for å skille seg ut i dagens boligmarked.
   Sindre Bakkene i Fjell Elektrikeren har selv erfart hva et styringssystem gjør med energiforbruket i sin egen bolig.
   – Min strømregning har blitt 20 til 25 prosent lavere etter at jeg fikk på plass et smarthussystem, avslutter elektroeksperten, som håper flere i bransjen tar innover seg at lys og varme bør styres intelligent og trådløst.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no