Meny
08.11.2004

Produserer Omega 3-fett av sjøvann

På SINTEF i Trondheim forskes det med å utvikle fiskefôr og kosttilskudd av mikroorganismer som finnes overalt i havet.
Disse organismene kalles på fagspråket Thraustochytrider. Dette går frem av en nyhetsmelding i forskningstidsskriftet Gemini nr. 4.

De encellede organismene har blitt dyrket i SINTEFs laboratorier på en diett som hovedsakelig har bestått av sukker og salt. Etter bare seks dager er de fulle av DHA-fettsyre.

Slik fettsyre er viktig kost for babyer og fiskeyngel. DHA-fettsyre utvinnes i dag av fiskeolje, men det er begrenset hvor mye slik olje det er mulig å utvinne på grunn av begrensede fiskerressurser.

Derfor kan mikroorganismene bli interessante som supplerende fettkilde, opplyser SINTEF-forsker Rainuzzo. Til nå har forskerne i Trondheim laget mel av mikroorganismene.

Melet er gitt til såkalte hjuldyr, et dyreplankton som brukes til ynglefôr ved oppdrett av torsk og kveite. Når hjuldyrene spiser melet, tar de opp det verdifulle fettet og gjør det tilgjengelig for yngelen.

Det er i dag to fabrikker i USA som lager Omega 3 av mikroorganismer. Rainuzzo har en visjon om at en norsk fabrikk som vil selge olje til helsekostindustri og fiskefôrprodusenter pluss mel til yngelprodusenter i oppdrettsnæringa. Det er opp til investorene når det blir en industri, sier han.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no