Meny
12.10.2012

Kavliprisen 2012 til syv fremragende forskere

4. september ble Kavliprisen 2012 i astrofysikk, nevrovitenskap og nanovitenskap delt ut av H.M. Kong Harald til syv fremragende forskere.
– Som minister for utdanning og forskning verdsetter jeg evnen til å stille spørsmål, søke etter kunnskap og utforske uoppdagede fagfelt. Dette enten det er i barns lek, i utdanning av barn og unge eller innenfor de høyeste nivåene av vitenskaplig forskning, sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen under seremonien.

Én million dollar
Prisen, som er et samarbeid mellom Kunnskapsdepartementet, The Kavli Foundation og Det Norske Videnskaps-Akademi, ble delt ut av Hans Majestet Kong Harald i Oslo Konserthus 4. september. Konferansierer for utdelingen var Åse Kleveland og den amerikanske skuespilleren og vitenskapsformidleren Alan Alda. Kavliprisene deles ut annethvert år, og de ble delt ut første gang i 2008.

De syv prisvinnerne har utmerket seg med sine bidrag til de tre vitenskapelige kategoriene astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap og mottok hver sin gullmedalje. I tillegg deler prisvinnerne én million US dollar per kategori.

”En ny Nobel”
– Prisvinnerne er kvinner og menn som har viet sitt arbeid til vitenskap som har flyttet grenser for vår kunnskap om noen av de mest ukjente deler av vår verden og selv bortenfor. Vi kan ikke late som vi vet alle svarene på hvordan vi løser våre store samfunnsmessige utfordringer. Vi kan ikke engang være sikre på hvilke spørsmål vi bør stille. Vi trenger å være modige, eventyrlystne og ambisiøse. Jeg vil gjerne takke Kavliprisvinnerne for å være en inspirasjon til nettopp dette. Kavliprisen er også et viktig virkemiddel for synliggjøring av, og rekruttering til, naturvitenskapelige fagfelt, sa kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Det er den utvandrede norsk-amerikaneren og forretningsmannen Fred Kavli som er opphavsmannen til prisen, som ble delt ut for første gang i 2008, og som omtales som ”en ny Nobel.

Vinnerne
Kavliprisen i astrofysikk ble tildelt David Jewitt (University of California), Jane X. Luu (MIT) og Michael Brown (California Institute of Technology). Kavliprisen i nanovitenskap ble tildelt Mildred S. Dresselhaus (MIT) for oppdagelsen og beskrivelsen av Kuiperbeltet, et arbeid som har fort til en utvidet forståelse av historien til vårt planetsystem. 

Prisen i nevrovitenskap ble delt mellom Cornelia Isabella Bargmann (Rockefeller University, USA), Winfride Denk (Max Planck Institute for Medical Research, Tyskland) og Ann M. Graybiel (McGovern Institute for Brain Research, USA).

Prisen i nanovitenskap gikk til Mildred Dresselhaus, Massachusetts Institute of Technology, USA) for hennes pionerarbeid i studiet av såkalte fononer, den gjensidige påvirkningen mellom elektro-fononer og den termiske transporten i nanostrukturer.  

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no