Meny
06.07.2009

Gressklipper tar knekken på mordersneglene

Brunsnegler, mordersnegler, kannibalsnegler eller iberiaskogsnegler. ”Kjært” barn har mange navn, men dette bløtdyret har spredt seg til hager over store deler av Sør-Norge.
Nå har en studie som er gjennomført av Husqvarna, avdekket en ny måte å bekjempe krypene på – med en automatisk gressklipper.

I fjor sommer deltok ti svenske familier i Husqvarnas undersøkelse for å se om bruk av robotgressklippere som Husqvarnas Automower kan bekjempe brunsnegler.
Alle familiene hadde tidligere oppgitt at de hadde problemer med bløtdyrene, og samtlige familier opplevde at antallet brunsnegler sank betraktelig i undersøkelsesperioden.
  
– Vi fikk tilbakemeldinger fra flere Automower-eiere om at de var lite plaget av brunsnegler og ønsket å undersøke dette nærmere. Resultatene fra Sverige er oppsiktsvekkende og positive. Dette er gode nyheter i kampen mot brunsneglene, som jo slettes ikke er en del av norsk fauna, sier produktsjef Oddmund Ihle i Husqvarna Norge.
  
Brunsneglen ble innført til Norge på slutten av 1980-tallet og har spredd seg i de sørlige delene av Norge, så langt som til deler av Nordland, ifølge Wikipedia. Den regnes som et skadedyr på flere planter og er en stor plage for mange hageeiere. Også det offentlige ønsker å få bukt med snegleproblematikken, og i april i fjor erklærte daværende landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen at 2008 skulle være Det nasjonale dugnadsåret for bekjempelse av iberiaskogsneglen.


Jobber døgnet rundt
Ifølge undersøkelsen er det flere grunner til at antallet snegler på plenene gikk ned. Husqvarnas Automower jobber døgnet rundt, noe som innebærer at de også går om natten, når sneglene er på sitt mest aktive. Dermed blir mange snegler rett og slett klippet i stykker, og bestanden reduseres. Samtidig er det godt kjent at brunsneglene trives best når gresset er langt, og med kontinuerlig klipping av plenen vil ikke hager med patruljerende robotgressklippere være fristende for brunsneglen i utgangspunktet. En kortklipt gressmatte gjør at sneglene blir mer eksponert for sol og varme, noe de liker dårlig.
  
Undersøkelsen ble utarbeidet i samarbeid med studenter fra Sveriges Landbruksuniversitet i Alnarp, som planlegger en mer metodisk studie i løpet av årets sesong.

Populær i Norge
Robotgressklipperen Automower har blitt svært populær blant norske hageeiere.
  
– Vi ser at nordmenn bruker mye tid på hagearbeid, samtidig som vi også er helt i verdenstoppen når det gjelder innkjøp av elektronisk utstyr. Derfor er det heller ingen overraskelse at Automower har slått an i Norge.
I tillegg til at plenen blir klippet automatisk, og derfor alltid er i perfekt stand, er det selvfølgelig positivt at den tar knekken på brunsneglene og samtidig sørger for at det klipte gresset blir brutt ned fort, avslutter Ihle.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no