Meny
01.04.2008

Ny revolusjonerende lavvugamme

Frisport på Sokna er et lite firma innenfor sportsbransjen. Vyene og oppfinnsomheten derimot – de er store.
Frisport feirer 15 år i år, noe de gjør med brask og bram. Som verdens første produsent av 1-stangs lettvektslavvu har de stadig økt produksjonen. Nå står nok en verdensnyhet klar for lansering.

– Verden går videre, sier gründer og daglig leder Ulf Odderbø. – For 15 år siden var det nærmest utenkelig å bære med seg en lavvu på jakt- eller fisketur.

12–15 kilo på toppen av proviant, sovepose, liggeunderlag, klær og annet utstyr gjorde motorisert ferdsel nærmest til en nødvendighet. Den gang revolusjonerte vi markedet ved å tilby en 1-stangs lavvu som veide rundt fire kilo.
  
Løsningen har vært suveren fra første dag – og markedet bare vokser fra år til år. Flere og flere brukere verdsetter de fordelene en lavvu gir: muligheten til å fyre bål eller bruke ovn inndendørs, tørke klær effektivt – og ikke minst stå oppreist i ”teltet”.

En ulmende idé
– Likevel har en idé ligget og ulmet gjennom alle år, sier Ulf med et lurt smil. Jeg har hele tiden spurt meg selv om hvordan arealet kan utnyttes bedre.

En tradisjonell lavvu med skråstilte vegger ”mister” jo raskt mye gulvplass. Brukes feltsenger, må disse trekkes lenger inn mot sentrum – og full ståhøyde er det jo bare i et mindre område. Jeg har ønsket meg mer effektiv plass, sier Ulf – mer plass rundt det hele.
  
– En gamme fyller dette ønsket, men det blir tungt – og er bare å glemme å transportere på rygg.

Jeg ville ha en transportabel variant – og har endelig funnet løsningen! På sett og vis blir det en mellomting mellom en gamme og en 1-stangs lavvu og derav navnet lavvugamme.

En bue og en stang
Løsningen har blitt å beholde den tradisjonelle midtstangen i lavvuen. Men i stedet for at duken faller i bratt vinkel mot bakken, blir den båret oppe av en sirkelrund aluminiumsramme.

Spennet blir større og volumet innvendig maksimalt. Dette tillater utnyttelse av volumet tett inntil dukens ytterkant. Man kan sove tettere ved duken og stå oppreist i hele teltets område.

Og selvsagt: Man kan fremdeles fyre bål, bruke ovn og tørke klær. Gode lufteluker, som kan åpnes og lukkes både innvendig og utvendig, reduserer effektivt kondens.
  
Duken i lavvugammen er den samme som i Frisports øvrige lavvuer. Vanntett, lett og slitesterk Ripstop polyester med aluminiumsbelegg på innsiden gir klare fordeler. Lys og varme reflekteres på innsiden – samtidig som sollys begrenses på varme sommerdager.

Duken gir heller ikke innsyn ved bruk av lys på innsiden. Lavvugammen har integrert myggdør, et vell av plugg- og bardunfester og kan utstyres etter ønske med bunnduk, innertelt, kaffeknekt osv.
  
Og premieren er på Villmarksmessen!

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no