Meny
14.11.2007

99 personer nominert til Millenniumprisen for teknologi

Nomineringene kommer fra 88 organisasjoner i 27 land. Finlands president Tarja Halonen kårer vinneren av verdens største teknologipris i juni 2008.
Millenniumsprisen er en finsk hedersbevisning som gis til en innovasjon til forbedring av menneskenes livskvalitet. Fristen for nomineringen av kandidater for 2008-prisen utgikk 1.oktober.
  
–De nominerte kandidatene og innovasjonene holder en svært høy standard. Juryens oppgave vil ikke bli lett, forklarer Tapio Alvesalo, generalsekretær for Stiftelsen Millenniumsprisen.
  
Kadidatene omfatter velkjente innovatører så vel som teknologiske nyskapere som er ukjente for den brede allmennheten.
  
–Prisen gis ikke for et livslangt arbeid eller bare på grunnlag av akademiske meritter. Juryens fremste bedømmingskriterium er innovasjonens gunstige effekt på menneskenes livskvalitet og en bærekraftig utvikling, sier Alvesalo.

De fleste kandidatene kommer fra USA (20), Tyskland (7) og Frankrike (7). Det totale antall kandidater er like stort som forrige gang, i 2006.
  
– De to tidligere prisvinnerne, professor Tim Berners-Lee og professor Shuji Nakamura, har lagt listen veldig høyt, konstaterer Tapio Alvesalo.

Utvalgsprosessen har allerede startet
En gruppe som består av eksperter på ulike teknologiske områder, har allerede startet behandlingen av listen over de nominerte kandidatene og vil gi en anbefaling av hvilke kandidater som bør går videre.

I de følgende månedene fortsetter arbeidet i en internasjonal jury med åtte medlemmer. Juryen ledes av professor Marja Makarow, nyutnevnt generalsekretær for Den europeiske vitenskapsstiftelsen.
  
Den internasjonale juryen offentliggjør tre eller fire finalister 8. april 2008. Millenniumsprisens styre fatter den endelige beslutningen om finalistene på grunnlag av juryens forslag.
  
Teknologiprisen 2008 overrekkes under en høytidelighet i Helsingfors 11. juni 2008. Førsteprisen er én million euro; de øvrige finalistene får 50 000 euro.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no