Meny
13.10.2007

Mangel på arbeidskraft får salget av roboter til å eksplodere

Roboter er en redningsplanke for mange virksomheter som ikke kan skaffe nok arbeidskraft. Og det har fått salget av roboter til å stige markant i Danmark.
Vi har et økt antall kunder som forteller at de vil kjøpe roboter fordi de ikke kan finne nødvendig arbeidskraft.

Mange virksomheter er redde for å bli akterutseilt av konkurrentene hvis de ikke kan levere varene, og det er her robotene kommer inn i bildet, forteller Peter Freiesleben, direktør i robotvirksomheten Skamatik. Det samme merker man hos Robot Tool, som leverer roboter til industrien.
  
– Vi har opplevd en markant stigning i salget av roboter det siste året. Det har virkelig vært et trykk, og vi forventer en årlig fremgang på 25 % over de neste årene, sier Claus Didrichsen, salgsdirektør hos Robot Tool.
  
På industrimessen i Messecenter Herning tidligere i høst viste Robot Tool fram en verdensnyhet – nemlig en følerobot. Roboten kan føle motstand og ujevnheter og korrigere etter det.

Roboten er altså lærenem og fleksibel og er enda nærmere til å erstatte mennesker enn tidligere roboter.

Dansk, men kinesisk
En virksomhet i Skive viser en, etter deres mening, sikker vei til outsourcing. Formkom, som er en ledende spesialist innenfor produktutvikling og prototyper, har laget et outsourcing-konsept; pæredansk, men made in China.

– Det er mange virksomheter som har brent fingrene i Kina. Det vi tilbyr, er utvikling av idé, prototyper og produkter i vår virksomhet i Danmark og med danske ingeniører.

Deretter sender vi det til våre egne avdelinger i Kina, der vi har sørget for å utdanne medarbeiderne slik at de kan lage produktene etter europeisk standard – på samme måte som vi har sørget for at fabrikkene og utstyret er på europeisk nivå.

Kort sagt: Vi utvikler i Danmark og fremstiller til kinesiske priser, forteller direktør Lars Høy fra Formkon, som har 13 års erfaring med outsourcing til Øst-Europa og Kina.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no