Meny
14.09.2007

Byggskole skal gjøre barn til byggmestere

Mange barn har aldri tatt i en hammer hjemme, og det forsøker norsk byggebransje å gjøre noe med.
I sommer holdt NCC byggeskole for barn i fem norsk byer med snekring og asfaltlegging på timeplanen.

240 barn fra Arendal, Stavanger, Bergen, Trondheim og Oslo bygde i sommer fire lekestativer og en gapahuk som skal gis til kommuner, skoler og årets TV-aksjon.

Bygge- og anleggsbedriften NCC håper skolen skal vekke interessen for byggefagene hos de unge.
  
– Barn deltar ikke så mye i snekring og reparasjonsarbeid hjemme som de gjorde før. Mange har ikke tatt i en hammer før de kommer til byggeskolen, sier HR-direktør Gry Jødestøl i NCC.
  
I fjor ble byggeskolen arrangert for første gang i Norge. Da snekret 80 barn fra Oslo et fugletårn som nå står til bruk for allmennheten på Husbergøya i Oslofjorden.

Trenger folk
Byggebransjen har lenge hatt utfordringer med å rekruttere nok medarbeidere, og NCC håper at erfaringene fra Barnas Byggeskole kan motivere flere til å utdanne seg til bygningsarbeidere eller ingeniører når de blir store.
  
–Det er langt fram. Men vi tror byggeskolene gir både foreldre og barn en opplevelse av at byggebransjen har kreative, morsomme og selvstendige jobbmuligheter, sier Jødestøl.

Utformet av studenter
I Oslo, Arendal, Stavanger og Trondheim har barna bygd et lekestativ som er tegnet spesielt for byggeskolen. I Bergen fikk de i oppgave å lage en gapahuk på Fløyen.
  
–Lekestativet er tegnet av to ingeniørstudenter som vant i en landsomfattende designkonkurranse tidligere i år.

NCC har hatt to fagkyndige snekkere som instruktører på hver byggeskole. De passet på at snekkerarbeidet ble utført på riktig måte, og at lekestativene ville tåle bruk når de stod ferdige.
  
– Vi tror ungene har stor sans for denne blandingen av lek og alvor. Lekestativene bygges av barn for barn og må tilfredsstille alle krav som stilles til godkjente lekeapparater, sier Jødestøl.

Miljøagentene kommer
Opplæring i miljøbevisst bruk av materialer var også en del av pensumet på Barnas Byggeskole.

Og de som kontrollerte og godkjente byggematerialene, var 12-årige miljøagenter.
  
– Miljøagentene, som er Norges ledende miljøorganisasjon for barn, sjekket materialene som ble brukt på barnas Byggeskole.

Det er viktig at ungene ser at byggebransjen tar miljøkravene på alvor, sier Gry Jødestøl. I tillegg til snekring og byggeaktiviteter lærte barna også om asfaltering og veiarbeid.

Og så ble det masse lek og friluftsaktiviteter for de 240 barna i 8–12 års-alderen som denne gangen deltok på Barnas Byggeskole. Byggeskolen ble også arrangert i Sverige, Danmark og Finland.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no