Meny
17.08.2007

Nettvalg brer om seg – mindre fare for fusk

Stadig flere bedrifter og organisasjoner gjennomfører valg på Internett. Bruk av BankID hindrer valgfusk.
Vi er ikke i tvil om at vi vil bruke nettvalg videre. Det er enkelt og sikkert. Vi fikk mange fornøyde tilbakemeldinger fra kunder som stemte fra egen datamaskin, sier Rigmor Berntsen i Sparebanken 1 Nord-Norge.
  
Hun var sentral da banken nylig gjennomførte sitt første nettvalg på nytt representantskap. Også sparebankene i Midt-Norge og i Rogaland har brukt Internett i valg av nytt representantskap.

Juksere kastes ut
De som stemte fra sin egen hjemme-pc, brukte BankID-kortet til å identifisere seg på nettet. Da var det umulig å stemme flere ganger.
  
Denne legitimasjonen er så sikker at det ikke er fare for valgfusk, sier administrerende direktør Jon Øyvind Eriksen i datasikkerhetsselskapet Kantega. Det var Kantega som leverte løsingen for nettvalget i sparebankene.
  
Sikkerheten bygger på at de som deltar i nettvalget, blir identifisert på flere måter. BankID kan brukes sammen med engangs pin-kode eller kortleser.
  
Sikkerhetssystemet gjenkjenner de som logger seg inn med BankID og kaster ut alle som vil jukse og stemme flere ganger, sier Rigmor Berntsen.

På åpent nett
Store selskaper som Telenor og Posten bruker nå sine intranett til valg av styrer og bedriftsforsamling. Kantega mener at BankID gjør det mulig å flytte slike valg ut på det åpne nettet.
  
Norge er helt i verdenstoppen i denne formen for teknologi. Bruk av BankID gjør det umulig for noen å stemme flere ganger eller å gi seg ut for å være en annen, sier Jon Øyvind Eriksen i Kantega.
  
I løpet av året er det ventet at to millioner nordmenn får et kort som gir en sikker identifikasjon på nettet. 
  
Dette åpner mulighetene for nettvalg i alle typer organisasjoner. Nettvalg kan gjøre det enklere å mobilisere medlemmene til å delta i valg, sier Eriksen.
  
Kommunaldepartementet har sagt ja til forsøk med stemmegivning på nett i skolevalg og i rådgivende folkeavstemninger. Bruk av Internett i kommunevalg eller stortingsvalg er ikke aktuelt ennå.

Økt valgdeltakelse
I Sparebanken 1 Nord-Norge var det stor økning i valgdeltakelsen under nettvalget.

Det var tydelig at mange syntes det var enklere å stemme hjemmefra enn å måtte møte opp i banklokalene, sier Rigmor Berntsen.
  
De som ikke ønsket å stemme på nettet, fikk hjelp til å stemme i banken. Det var også mulig å stemme via posten.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no