Meny
07.08.2007

Verdens største glassfasade med solceller

Norge er verdens største produsent av silisiumskiver for solceller.
Nå har vi også fått en av verdens største glassfasader med integrerte solceller. Den finnes på operaen i Oslo og er 450 kvadratmeter stor.

Solcellene skal levere 20 618 kilowattimer (kWh) energi i året. Det tilsvarer omtrent årsbehovet til en vanlig norsk enebolig.
  
–Norge er en betydelig energinasjon som har brukt nesten alle sine forsknings- og utviklingsmidler på energi knyttet til olje, gass og elektrisitet.

Det er absurd at myndighetene i en så rik nasjon ikke har sett seg råd til å satse mer på fremtidsrettet solstrøm.

Med solcelleprosjektet på operaen ønsker vi å demonstrere at slik teknologi finnes. Nå venter vi oss en økt innsats innen dette feltet, sier Ida H.
Bryn fra rådgiverselskapet Erichsen & Horgen AS.
  
Operaen er med i EU-prosjektet ECO-culture, som går ut på å spare energi gjennom bedre styring av lys, ventilasjon og varme og ved å gjøre detaljert energioppfølging.
  
–Disse tiltakene bidrar til stor energisparing, men er lite synlige. Vi ønsket å ha med en synlig og fremtidsrettet teknologi og legger derfor mer vekt på teknologi og integrert løsning enn på energi – det er andre måter vi kan spare mer energi på i dette bygget enn med solceller.

Vårt mål er å synliggjøre en teknologi som er utviklet i Norge i ny tid, og der vi fortsatt er i tet når det gjelder forskning og utvikling gjennom bedrifter som REC og NorSun, forklarer Bryn.

Kilde: www.forskning.no

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no