Meny
07.08.2007

Kontroversiell arkitektur: Storslått kirke beskyttet som en stridsvogn

Rockwool har en artikkelserie på sin hjemmeside om verdensledende arkitektur.
I den siste artikkelen presenterer arkitekturskribent Flemming Skude en bemerkelsesverdig kirke i det sentrale Wien som byr på en overraskende opplevelse.

Øst for det sentrale Wien i Donau-City blant FNs konferansesenter og skyskrapere er det oppført en svært utradisjonell og iøynefallende liten kirke.

Kirken, som den østerrikske arkitekten Heinz Tesar står bak, skiller seg sentralt ut i forhold til andre romersk-katolske kirker ved at kirkens ytre mest av alt minner om en pansret stridsvogn på 20 x 20 meter.
  
– Kirkens tykke, blåsvarte fasade i en legering av stål og krom får bygningen til å minne om en pansret stridsvogn, noe som er en svært uvanlig design for en kirke.

Kirken er konstruert slik at hver fasadeplate er utrustet med to runde vinduer, og det ser ut som om kirken har vært i kryssild. Det solide skjoldet kan sammenlignes med et panser mot bydelens overveldende skala, sier Flemming Skude.
  
Det eneste kristne symbolet på fasaden som gjør bygningen gjenkjennelig som kirke, er et hvitt kors i marmor.

Bak panseret
Etter første skritt inn i kirken venter en storslått opplevelse. Lyset fra de sirkulære vinduene perforerer veggene i en overdådighet av lys som gir inntrykk av at man befinner seg midt i en stjernevrimmel.

Hvert hjørne av kirken har store, lyse vinduer som skaper en opplevelse av rom og åpenhet.
  
– Det harde og barske ytre brytes av det fantastiske interiøret. På innsiden av kirken venter det en annerledes opplevelse. Det lyse treverket i samspill med det varme og overveldende sollyset tar pusten fra enhver besøkende. Romopplevelsen overgår alle forventninger, sier Flemming Skude.
  
I den moderne kirken, som har fått navnet ’Kristus, verdens håp’, er overflatene formet etter sirkulære prinsipper som bryter med resten av fasadens linjer.

På den østvendte veggen er det inngravert en større sirkulær nisje som inneholder et spinkelt kors i bladgull som symbol for den kristne tro.
  
Kirken befinner seg midt i det globaliserende og internasjonale Wien og er et vellykket resultat av en arkitektkonkurranse blant Østerrikes beste arkitekter.

Arkitektprofessor Heinz Tesars stakk av med seieren for sin kontroversielle nytenkning med den moderne kirken i minimalistisk design – og for et byggverk!
  
For mer informasjon om den bemerkelsesverdige kirken, se: www.rockwool.no

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no