Meny
07.08.2007

Norsk maling best i svensk test

Hele 30 av 45 eksteriørmalinger får strykkarakter i en omfattende svensk test. Drygolin Ekstrem og Demidekk Optimal fra den norske produsenten Jotun er blant de 15 beste i testen.
Jotun er den eneste norske produsenten som blir anbefalt i testen, Testen er gjennomført av forsikringsstiftelsen Folksam under vitenskaplig ledelse av IVF Industri og Utvecling AB.

Undersøkelsen har pågått over to år, og er gjennomført i fire ulike områder av Sverige. Testen er den eneste uavhengige offentlige test av hvordan malingene klarer seg i ulike nordiske klima. Testen fokuserer på sopp-/algevekst, oppsprekking og falming av fargen.

Det er særlig begroingen som har gitt nedslående resultater. 30 av malingene hadde så mye overflatesopp etter to år at Folksam fraråder kjøp av disse malingene.

Klimaendringer
Miljøsjef i Folksam, Jan Snaar er overrasket over de negative resultatene, ifølge pressemeldingen fra virksomheten. Jotun har også et omfattende testprogram av egne malinger og laboratoriesjef i Jotun, Bent Haflan har registrert en økende forekomst av svertesopp.
  
Klimaendringene de siste årene med varmere og våtere vintrer har gjort at nye krav må settes til malingens innhold. Kombinasjonen av mildvær, regnvær og vind, slik vi har hatt i vinter, gir god grobunn for svertesopp.

Svertesopp er i seg selv ikke skadelig for veggen, men det kan bli svært skjemmende for fasaden. En god forsikring er å vaske huset hvert år med Husvask, sier Haflan.

Verst i sør
Malingstesten er gjennomført på fire ulike områder i Sverige: Stockholm, Borås, Umeå og Bohus-Malmön. Generelt har panelene lengst i sør en større begroing av svertesopp enn lenger i nord.

Panelene har stått ute i to år, men er satt i 45 graders vinkel mot syd for å bli mer utsatt for vær og vind. Derfor tilsvarer testperioden minst seks års eksponering. Problemer med sprekker og flassing var helt marginale i testen.
  
Laboratoriesjef Bent Haflan påpeker også en annen viktig egenskap ved malinger. – Fargebestandighet er også viktig for huseierne. Derfor har vi de siste årene arbeidet mye med dette.

I dag har vi malinger som gjør at huset kan se nymalt ut i opp til 10–12 år, forteller Haflan, som understreker at solen fremdeles er husveggens verste fiende.

UV-strålene bryter ned malingsfilmen og kan hurtig gi fargen et falmet og skjoldet utseende, dersom malingen ikke har god fargebestandighet.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no